Projekat od 14 miliona KM

Teslić i dalje bez gradske toplane

  • 27.04.2019. 19:35

Teslićani godinama priželjkuju izgradnju gradske toplane. Najnovija studija izvodljivosti pokazuje da bi sistem daljinskog grijanja urbanog dijela grada koštao oko 14 miliona maraka. Za vodeće ljude Skupštine opštine najveći problem je cijena za krajnje potrošače.

 “Skeptik sam po tom pitanju jer se ovdje pominje cijena 80 % skuplja u odnosu na naše tradicionalno grijanje na drva. Što ne mora da znači da će biti problem. Ali u ovom momentu se bojim te cijene, svega ostalog se ne bojim jer sigurno da je za opštinu Teslić veoma bitna toplifikacija”, kaže predsjednik Skupštine opštine Teslić, Miroljub Letić.

Prema sadašnjim cijenama na tržištu, grijanje bi za stan od 55 kvadrata koštalo oko 990 maraka godišnje. Trenutno se za grijanje na drva za isti stan izdvaja oko 550 maraka. Ipak, uredniji grad, čistiji vazduh i kvalitetnije grijanje neki su od razloga zbog kojih građani uglavnom podržavaju uvođenje centralnog grijanja.

-Treba i to najpotrebnija toplana, pa ostalo, nešto za djecu i mlade.

-Imam svoju ključu, ali bi se priključio na toplanu. (REZ) Bilo bi skuplje, ali bi bilo malo manje rada.

-Možda bi i trebala, otkud znam. Možda bi manje zagađenje bilo, zimi je stvarno veliko zagađenje., kažu građani.

Predviđeno je da grijanje obuhvati uži dio grada sa mogućnošću proširenja. Riječ je o grijanju na drvnu sječku po modelu javno-privatnog partnerstva.

 “Koncept je zamišljen tako da čitavu studiju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj. Ta studija će biti verifikovana od strane banke i plan je da se angažuju privatni partneri koji bi bili zainteresovani da na osnovu ove studije ulože svoj privatni capital”, kaže zamjenik načelnika opštine Teslić, Milovan Stanković.

Studija izvodljivosti predviđa da bi izgradnja toplovodne mreže trajala pet godina. Nakon što svoje mišljenje kažu privrednici zainteresovani za saradnju, konačnu odluku donijeće Skupština opštine.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина