ATV u Bosanskom Grahovu

Teško je, ali je lakše kad si na svome

  • 01.09.2018. 19:22

Poslije dvije decenije, Predrag i Milica Vučković ponovo su svoji na svome. Vratili su se iz Bajine Bašte u rodna Stožišta, selo nadomak Bosanskog Grahova. Raskrčili su porušeno imanje i napravili novu kuću. Pričaju da nije bilo lako, tada a ni danas, ali da im je, konačno, srce na mjestu.

"Glavni razlog za povratak je bio jednostavan da se vratim, odavde potičem, ovo je moje. To je osnovni razlog. Bilo je teško, svaki povratak je težak. Imaš problema i sa vodom i sa poslom i sa strujom. Sve ispočetka kad krećeš, isto kao kad padnete negdje na ledinu i nemate ništa. Treba sve da bi se stvorili uslovi za neki normalan život", istakao je Predrag Vučković, Stožište kod Grahova. 

Vučkovići stvaraju uslove za bolji život. Šansu su vidjeli u stočarstvu. Boljem se nadaju i u opštinskoj upravi. Načelnik priča da Bosansko Grahovo ponovo staje na noge i mora da se izbori za stvari koje je nekad imalo. 

Ide polako pa tako imaju apoteku, doktora, pekaru, piceriju, obnavljaju seoske puteve, nekoliko ulica noću obasjava led rasvjeta. Ovo je prvo ljeto, priča Duško Radun, da su imali vode zahvaljujući rješenom vodosnabdijevanju sa izvorišta Gudaja u šta je uloženo oko 3,5 miliona maraka. Mimo toga, ima još mnogo posla. 

"Mi smo završili trenutno projektovanje gradske vodovodne mreže i kanalizacije. Cilj ove opštine je i da vrati sve one stvari koje su u nelegalnoj privatizaciji urađene na štetu opštine Grahovo. Jeste da je uništen drvni kombinat "Redovnik", Unis, Fabrika obuće Borac, mi smo pokrenuli proceduru", istakao je Duško Radun, načelnik Grahova.

Opština na Grahovo vratila je 9,5 hektara zemljišta na Šatorskom jezeru kao i dva lokala u gradu. I u centru imaju pune ruke posla. 

Ruševna zgrada nekada je bila kulturni centar. U njoj je bila sala za vjenačanja, biblioteka, diskoteka. Međutim, već više od dvije decenije narušava izgled grada, gradska uprava planira da je renovira i pretvori u Dom Gavrila Principa.  

Stari sjaj vratiće sredstvima koja su dobili od Srbije. Sa budžetom nešto manjim od dva miliona maraka, uspijeli su da izmire oko tri i po miliona opštinskih dugovanja, isplate 11 zaostalih plata radnicima, dugove prema dobavljačima svedu na minimum. Sa Hercegbosanskim šumama bore se za radna mjesta i veće prihode od šumske takse, jer od oko 100 hiljada kubnih metara posječenog drveta u Šumariji Grahovo, pripada im tek oko 400 hiljada maraka. 

"Nadamo se da će zaživjeti odluka Ustavnog suda gdje se šume vraćaju u vlasništvo opštna, na lokalni nivo. U tom momentu budžet opštine Grahovo bi se punio drugačije i to bi bilo preko 5,6,7 miliona maraka, zavisno od plana godišnjeg sječe", naglasio je Rudan. 

U Grahovu se, poslije 23 godine, pleše i pjeva, u KUD "Gavrilo Princip". Đaci će ući u, prvi put, renoviranu osnovnu školu "Grahovo", koja će dobiti veću sportsku salu sa devet redova tribina. Sve to, kaže načelnik, rade kako bi što više Grahovljana vratili u rodni kraj. 
 

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.