Ugrijalo na jugu

Temperature rastu, ali Hercegovci ne kukaju

  • 29.06.2019. 19:15

Ugrijalo je na jugu. Živa na termometru sve više raste ali Hercegovci ne kukaju, navikli su i vrlo dobro znaju kako se izboriti sa vrućinama.

Živa žega, zvizdan i čelopek riječi su koje se najčešće čuju u Hercegovini čim se živa na termometru primakne četrdesetom podioku. Ipak, Hercegovci kažu za njih to nije ništa.

Trebišnjica je tu ako se baš ne može izdržati. Voda, šešir i lepeza se ne zaboravljaju. U termometar kažu ponekad pogledaju a sve pravdaju rečenicom „mi smo Hercegovci“.

"Juče na mostu Iva Andrića 42 stepena, izdržalo se. Ovdje možemo izdržati ove temperature poskok, Hercegovac i koštrika ništa drugo", kaže Arsen Jeremić.

"Sama sebi kažem ovo je period od toga i pripremiš se i extra ništa ti ne može da fali", kaže Ljubica Ivezić.

"Kako izdržavate jel debela hladovina ili? Pa nisam baš, uobičajne aktivnosti, odem do pijace kupim, naveče se prošeta kada zađe sunce, odemo na kupanje", kaže Slađana Skočajić.

Gosti se ipak malo teže nose sa hercegovačkim sunce. Snalaze se na sve načine.

"Kamenjarsko toplo tako da idem ponekada go i tako mi prija", kaže Beograđanin u Trebinju.

Gori i kamen i asfalt, često Hercegovci jedan drugom u prolazu dobace. Ljubiša je dugogodišnji novinar, još odavno je pisao o visokim temperaturama na jugu.

"Ma ne gori asfalt. U naše je bilo vrijeme takvih temperatura ne dugo, nekoliko dana da su ostajale stope čak u asfaltu. To je bilo tako, rastopi se malo asfalt ali to je rijetko bilo", kaže Ljubiša Anđelić, novinar i publicista.

Lagana hrana, dosta vode, manje alkohola i kafe poručuju doktori. Potrebno je kažu zamračiti i rashladiti prostorije gdje se boravi a po noći otvoriti sve prozore.

"Preporučuje se tuširanje, lagano odijevanje u široku komotnu svijetlu odjeću, zaštiti glavu kapama, sunčane naočare nositi i koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom", kaže Tatjana Bošnjak, specijalista porodične medicine.

U njivu i na građevinu rano ujutru i predveče, u toku dana ni pod razno upozoravaju iz trebinjskog doma zdravlja. Za sve važe ista pravila ali najviše oprezni moraju biti srčani bolesnici. A ko ne može u kući trebinjska kupališta ga čekaju sa pravim ugođajem.

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.