Tegeltija: Reformama u pravosuđu otvara se put za članstvo u EU

Tegeltija: Reformama u pravosuđu otvara se put za članstvo u EU

  • 06.12.2018. 15:29

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da je vladavina zakona jedan od najvećih izazova na putu ka članstvu BiH u EU i da se reformskim promjenama u pravosuđu polako otvara put za to članstvo, saopšteno je iz VSTS-a.

"Poglavlja 23 (Pravosuđe i ljudska prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost) ključne su oblasti u pregovorima BiH sa EU. Kroz realizaciju preporuka Evropske komisije mi smo duboko zašli u ova poglavlja i jednog dana, kada BiH i zvanično dobije status kandidata za članstvo u EU, veliki dio posla će već biti završen", rekao je Tegeltija na konferenciji pod nazivom "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva", koja je održana juče i danas u Mostaru. 

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Haldun Sino pozdravio je dosadašnje napore u reformi pravosuđa, ali i naglasio potrebu za daljim napretkom. 

"Građani očekuju da sve pravosudne institucije pokažu konkretne rezultate reformi. Sve nedostatke potrebno je brzo riješiti i unaprijediti odgovornost svih ključnih aktera u cjelokupnom sistemu kako bi se pokazala konkretna primjena vladavine zakona u svakodnevnom životu", istakao je Sino. 

VSTS, u saradnji sa Kancelarijom specijalnog predstavnika EU u BiH i USAID-om, organizovao je dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva" u Mostaru. 

Četvrta po redu konferencija o temi reforme pravosuđa u BiH okupila je predsjednike sudova, glavne tužioce, predstavnike izvršne vlasti, strukovnih udruženja i goste iz međunarodne zajednice, koji su razgovarali o aktivnostima koje je VSTS preduzeo radi unapređenja pravosudnog sistema. 

Na konferenciji je razgovarano o koracima koje je potrebno preduzeti u narednom periodu, a u vezi sa ocjenjivanjem nosilaca pravosudnih funkcija, efikasnosti i kvaliteta sudova i tužilaštava, organizovanog kriminala i korupcije, te nezavisnosti, odgovornosti i integriteta pravosuđa. 

Na konferenciji je predstavljena i inicijativa VSTS za izmjenu Zakona o VSTS-u BiH kroz preporuke Evropske komisije i Akcione planove VSTS-a. 
 

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.