Najduža obdanica

Tačno u 12 časova i sedam minuta počinje leto

  • 21.06.2018. 07:31

Ljeto na sjevernoj zemljinoj hemisferi zvanično počinje danas u 12 časova i sedam minuta, dok na južnoj zemljinoj hemisferi u isto vrijeme počinje zima. Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Kako je Sunce u Beogradu izašlo u četiri časa i 52 minuta, a zaćiće u 20 časova i 27 minuta, obdanica će trajati 15 časova i 35 minuta, a noć svega osam časova i 25 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".

Nasuprot uobičajenom mišljenju da je leti Zemlja najbliža Suncu, ona je tada najdalja od njega i u tzv. afelu će biti 6. jula u 18 časova i 46 minuta. 

Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte ljeto počinje u onom trenutku kada je pravac sjevernog dela Zemljine ose najbliži Suncu. Toga dana visina Sunca u podne je najveća tokom godine. 

U istom trenutku za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima. Ali ni tamo nije pretežno hladno zbog velikog udaljavanja od Sunca, već zbog toga što je tog trenutka južni nebeski pol najudaljeniji od Sunca. 

Zato Sunce u podne tog dana dostiže najmanju moguću visinu tokom godine. Naravno da hladnoći doprinosi najkraća obdanica, a tek je na trećem mejstu po uticaju i pomenuto najviše udaljenje Zemlje od Sunca, objašnjavaju iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.