Breza

Svjetski mediji pišu o Crvenoj Zorici iz BiH, čak je i spomenik crvene boje

21:16, 19.10.2019.
Izvor: Kurir
Domaći, a i svjetski mediji danas pišu o Zorici Rebernik (67) koja živi u Brezi nedaleko od Tuzle. Zorica je za N1 ispričala priču o svojoj nevjerovatnoj ljubavi prema crvenoj boji i ona sada obilazi svijet, dok se ona ponosi novim nadimkom: "Crvena dama iz Bosne".

Zorica, naime, kaže da je u svojoj 18. godini shvatila da obožava crvenu boju i da želi da živi okružena njom. Svoj plan sprovela je u djelo doslovno. Tako je već decenijama svaka sitnica u njenoj kući crvene boje - od otirača i metle, preko zidova, tanjira i šoljica, a došlo je dotle da je podigla i nadgrobni spomenik za sebe i supruga u ovoj boji.

Jedini detalj u njenoj i Zoranovoj kući koji nije crvene boje je radijator, i to samo jedan. Zorica je poslije mnogo molbi svog supruga popustila i dopustila da on ostane bijeli.

"Kada sam napunila 18 ili 19 godina dobila sam snažnu želju da nosim crveno", rekla je Zorica za Rojters, dodajući da joj ova boja daje osećaj snage i moći.

Zorica je inače učiteljica u penziji, a dok je radila, i svojim učenicima je kupovala predmete i odjeću crvene boje. Ako neki crveni komad nije mogla da nađe u okolini, nije joj bilo teško da putuje da bi ga nabavila.

"Po Istanbulu išla sam, dosta u Mađarsku. Bili smo u Italiji. Ma svijeta i svijeta smo obišli. Kćerka mi je 23 godine u Las Vegasu i tu idem, po Njemačkoj. Svuda su me upoznali i svi trče i nose: Ima ovo crveno, ima ono. Ja ne pitam za cenu. Bitno je da je crveno i ja kupujem", priznaje Zorica.