Povrtari zadovoljni

Svi prijavljeni dobijaju podsticaje za traktore i mehanizaciju

  • 09.06.2019. 19:20

Pozdravljamo odluku ministarstva poljoprivrede da svima koji su se prijavili finansijski pomogne u nabavki mehanizacije - poručuju povrtari iz Lijevče Polja.

Među njima je i Miloš Košpić, iz Mrčevaca kod Laktaša, koji proizvodi krompir, kupus, luk i lubenicu. Ove godine je konkurisao za traktor jer, kaže, savremena oprema je najbolja pomoć u proizvodnji.

"Da ne uzimamo polovnu mehanizaciju koja dolazi iz inostranstva, koja je stara 25-30 godina, a s ovim mjerama podsticaja, možemo aplicirati za novu mehanizaciju. Da možemo pojeftiniti našu poljoprivrednu proizvodnju - kad imaš dobru mehanizaciju i dobre uslove za rad, onda ti je jeftinija i proizvodnja", rekao je Miloš Košpić, Mrčevci.

Ministar Boris Pašalić i predstavnici udruženja poljoprivrednih proizvođača su se na sastanku u petak odlučili na ovakav korak da bi svima izašli u susret, ali i da bi spriječili malverzacije. Prethodnih godina je, kaže Branko Mastalo, bilo mnogo mešetarenja sa podsticajima, pa su mnogi dobijali pomoć iako nisu ispunjavali uslove. Prvobitno je za ovu svrhu bilo planirano 2,5 miliona maraka, ali je sa novom odlukom taj iznos narastao na 4,2 miliona. Ovo će se takođe namiriti iz agrarnog budžeta, i to onog dijela namijenjenog za premije poljoprivrednicima, poručuje prvi povrtar Srpske.

"Nisu to neka velika sredstva, ali mi smatramo, mi kao predstavnici tih udruženja, da bi bio daleko veći broj ljudi obuhvaćen, i mnogo veći efekat da se ta sredstva daju za kupovinu traktora i mehanizacije, nego npr. po kilogramu proizvodnje", istakao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Prošle godine, za novčanu pomoć pri kupovini traktora i poljoprivredne mehanizacije, ministarstvo je izdvojilo 1,8 miliona maraka. Prema procjenama povrtara, tada je više od pola prijavljenih ostalo "kratkih rukava".
 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.