Liturgiju služio Hrizostom

Svečanom liturgijom obilježen najveći hrišćanski praznik u Sarajevu

  • 28.04.2019. 19:07

Svečanom liturgijom, pričešćem i osveštanjem vaskršnjih jaja obilježen je najveći praznik u Sarajevu. Poruke mira i ove godine poslate su iz Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice. Isus Hrist nas je vaskrsenjem oslobodio i dao nam istinsku slobodu, rekao je  u besjedi mitropolit daborbosanski.

 “Vaskrs je praznik radosti i veselja, praznik pobjede života nad smrću, ljubavi nad zlom, svjetlosti nad tamom, Vaskrs je temelj naše vjere, naše crkve”, kaže mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Većina vjernika na bogosluženje došla je iz Istočnog Sarajeva. Malobrojni, pretežno oni stariji, ostali su da žive u gradu.

- Sve ima manje vjernika, ali mi koji smo naučili to prenosimo na svoju djecu i oni će to nekad slaviti.

- Rodom sam iz Sombora, ali u Sarajevu živim 45 godina. Danas nam je jedan od najvećih pravoslavnih praznika Vaskrs koji mi slavimo kom se raduju i djeca i sva moja familija.

- Danas je najsrećniji dan kod pravoslavaca, jer Isus je Vaskrnuo, sve naše grijehe je uzeo i danas je Vaskrnuo, kažu građani.

Tradicija i običaji moraju da se njeguju. Toje poruka sarajevskih Srba. Svake godine sve ih je manje, ali kažu da Srbi ne smiju da zaborave svoja vjekovna ognjišta i svoje Hramove.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм