Vrijedan 9,2 miliona KM

Svečano pušten u rad sistem za navodnjavanje u Bratuncu

  • 21.06.2018. 15:14

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić i načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović danas su svečanim presijecanjem vrpce pustili u rad sistem za navodnjavanje na teritoriji opštine Bratunac.

Ovaj projekat obuhvata 22 sistema za navodnjavanje 436 hektara maline.

Izgrađeno je 16 bunara, šest vodozahvata, šest sabirnih komora, 22 rezervoara za vodu, 102 kilometra cjevovoda i 44 pumpe.

"Devet miliona maraka u sistem za navodnjavanje nije malo, i to rješava trajno problem proizvodnje i poboljšava uslove za  navodnjavanje. Ja kažem da političari vrijede onoliko koliko ostave iza sebe, i drago mi je što je načelnik sabrao i rekao da je to ukupno 90 miliona maraka. Izgradnja mosta, zbog administracije u bh institucijama, nažalost nije još završena, ali Vlada RS radi sve da se to završi. Zato što narod ovdje kaže da je to ovde najvažnije pitanje u Bratuncu. Imaćemo to veoma brzo. Mogu da kažem da se Vlada opredijelila da subvencionise malinu do 15 posto od prodajne cijene, što znači da želimo da održimo tu proizvodnju. To znači da bi mogla biti negdje oko 40 feninga po kilogramu.

Načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović je rekao da je danas veliki dan za Bratunac.

"Završen je projekat od 9,2 miliona, a već imamo gotove projekte u vrijednosti od 20 miliona maraka. Sledeći projekat je izgradja mosta. Zahvaljujući predsjednicima Republike Srpske i Srbije, inače most nikad ne bi bio urađen. Nadamo se da će biti još projekata u Bratuncu", kazao je Mlađenović.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ističe da je ovo je jedan u nizu projekata u agrarnom sektoru.

"Projekat navodnjavanja koji se pušta u rad je jedan od najvećih projekata, ne samo u okruženju nego u širem dijelu Evrope. Namijenjen je proizvodnji u višegodišnjem agrarnom sistemu. On ima posebne osobenosti: 16 bunara, 22 sekcije na kojim se odlaže voda, 44 pumpne stanice i radi se o najskupljem irigacionom sistemu. Ulaganja su 22000 maraka po hektaru, ali je povrat zagarantovan zbog proizvodnje maline koja je ovde jako uspješna", izjavio je Mirjanić.

Тагови: