Ni ministra poljoprivrede nije ostavio ravnodušnim

Sve radi sam: Slijepi poljoprivrednik vodi uspješnu farmu, planira i proširenje

  • 05.04.2019. 17:10

Uspješan poljoprivrednik, vrijedan domaćin, farma prasića, mnogo posla i sve radi sam - na prvu, ništa čudno. Međutim, Žika Bakajlić iz Gornje Čađavice je veliko čudo jer većinu poslova na farmi sam radi, a slijep je. 

Organizuje posao, osmišljava program održavanja zdravlja i kvalitetne ishrane i uzgoja prasića...

"Kapacitet farme je trenutno 100 krmača. Gaje se u 4 rase, dvije bijele jorkšir i landras i durok i pijetren. Znači postoji proizvodnja komercijalna, ta prasad idu u tov, a priplodni materijal preuzimaju neke farme, manjeg ili sličnog kapaciteta, za korekcije i popravke u svojim zahvatima. Radi se tu više od 20 godina. Da li sam ponosan?  Trudim se da uradim sve svoje poslove kako treba", kaže Bakajlić.

Žika odrađuje odličan posao, svi ga hvale i kažu da je izuzetno vrijedan. Za njega je čuo i ministar poljoprivrede koji je odlučio da ga posjeti. Ni Borisa Pašalića nije ostavio ravnodušnim. Ministar kaže da Semberija ima poljoprivrednika i stručnjaka za primjer. Podrška neće izostati. 

"Mi imamo sredstva za proizvodnju krmača i nazimica i upravo smo i o tome razgovarali, da ćemo koliko do kraja ove sedmice isplatiti ta sredstva. Mislim da je to na godišnjem nivou negdje za Republiku Srpsku negdje oko 900.000 KM i potrudićemo se da ta sredstva budu i veća", rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

"Pa podrška u smislu redovnih subvencija za priplodne krmače i nazimnice. To je visina nekih za ovu godinu 70 maraka po krmači, kako svima tako i meni. Kako ne znači, sigurno taj program subvencija nije rađen da bi napravio štetu nego da bi ojačao proizvođače da mogu da savladaju sve prepreke u tom poslu", kaže Žika.

Za Žiku, čini se, nema prepreka. To što je slijep neće ga spriječiti da, u narednom periodu, proširi farmu. 

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.