Teslić

Sve manje sezonskih radnika

  • 02.09.2019. 19:33

U teslićkim voćnjacima – berači šljive su uglavnom žene. Kažu, zarada je dobra, a ni posao nije težak. Za one koji hoće da rade, poručuju - sezona nikad bolja. Ove godine veća je satnica, pa im ni visoke temperature ne padaju teško.

"Non stop radimo. Idemo na dnevnice, ko nas zovne, i žito i sijeno. Može li se zaraditi? Može", kaže Zijada Jašarević. 

"Ko može raditi može zaraditi, ko ne može raditi ne može ni zaraditi. Stari, mi ostarili, ali borimo se koliko možemo", kaže Milka Kojić.

U voćnjaku su od jutra do večeri. Kažu, u hladovini rodnih grana, lakše se izdrži i popodnevna žega. Nađe se vremena za razgovor i šalu, pa dan brzo prođe. 

"Ovo je prelijepo, šljive su lijepe, dobre, ekipa dobra, sve je uredu", kaže Ifeta Đogić. 

Da je do radne snage sve teže doći, kaže i Novo Puljić, poljoprivredni proizvođač šljive iz Gornje Radnje kod Teslića. Ove godine očekuje prinos od oko 30 tona šljive. Na jednom hektru, uspio je okupiti 10 berača. 

"Morate prihvatiti onu cijenu koju vam oni kažu, jer drugog izbora nemate. Ili se nakloniti mašinskoj berbi. Mašinska berba na ovako malim parcelama nije baš jednostavna", Novo Puljić, poljoprivredni proizvođač iz Gornje Radnje, Teslić. 

Uz primjenu savjeta stručnih saradnika u voćarstvu u Savjetodavnoj službi ministarstva poljoprivrede, kvalitet šljive nije izostao. Nešto će na domaće, ali i na italijansko tržište. Kada se na kraju crta podvuče, posao je isplativ, i za berače, ali i poljoprivredne proizvođače.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.