Udruženje prevoznika

Sve manje profesionalnih vozača u Republici Srpskoj

  • 27.09.2018. 19:16

Na konkurs za vozača prije će se javiti hirurg nego profesionalni vozač - tako manjak vozača u Srpskoj slikovito opisuju u Udruženju prevoznika. Nije tajna da mnogi kojima je vožnja profesija idu u inostranstvo tražeći bolje uslove i veća primanja. Zato smo, kažu prevoznici, na mukama.

"Apsurdno je da nekome date kamion od 200 hiljada KM, ko je tek položio C kategoriju i vozi, a trenutno su takvi vozači na našim putevima. Imamo mnogo prevoznika u Republici Srpskoj i BiH, kojima leže kamioni po pola godine ili godinu dana na parkingu, ne mogu naći vozača", istakao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Procjene su da je, od početka godine, oko dvije hiljade vozača iz Republike Srpske našlo posao u inostranstvu. U Privrednoj komori Srpske kažu da se sa nedostatkom vozača na tržištu bore kako znaju i umiju.

"Hroničan je problem vozača - kako vozača kamiona, tako i vozača autobusa. Privredna komora je unazad godinu dana uspjela da formira Edukativni centar Privredne komore RS, koji bi trebalo na izvjestan način da umanji problem nedostatka, kako problem vozača u ovom sektoru saobraćaja, tako i ostalih profila kroz odgovarajuće obuke", istakao je Dragoslav Mihajlović, sekretar Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS.

Iz ministarstva saobraćaja i veza poručuju da su prošle godine usvojili pravila Evropske unije sa jasnim smjernicama o povećanju konkurentnosti domaćih prevoznika. Međutim, kao šansa, nisu prepoznata.

"Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske preuzelo je uredbe i direktive Evropske unije u oblasti drumskog prevoza, čime je domaćim prevoznicima omogućeno da budu konkurentniji na međunarodnom tržištu. Omogućili smo i brzu prekvalifikaciju za vozače koji imaju vozačke dozvole C i D kategorije, međutim, od marta 2018. godine do danas nije bilo zainteresovanih kandidata za ovu prekvalifikaciju", istakli su u ministarstvu.

Osim nedostatka vozača, prevoznici kažu da im velike probleme zadaju i zastoji na carinskim terminalima. Vrlo često, kažu, čekaju i po nekoliko dana da se roba ocarini. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.