Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske

Sve je spremno za početak drugog polugodišta

  • 18.01.2019. 15:16

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić saopštila je da je u Republici Srpskoj sve spremno za početak drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama.

"U pojedinim školama ima određenih tehničkih problema što se tiče grijanja i to ćemo riješiti do samog početka nastave", izjavila je Trivićeva danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj. 

Trivićeva je rekla da je na sastanku bilo govora o novom zakonu o platama koji će biti razmatran na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, kojim se definiše povećanje plata za zaposlene u obrazovanju sa visokom stručnom spremom i nastavno osoblje. 

"Povećanje plata se odnosi na obrazovanje i na oblast kulture i to je rezultat potpisanog Memoranduma između Vlade Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske 2017. godine, a što je usvojeno sa budžetom Vlade Republike Srpske za 2019. godinu koji za namjene primjene ovog zakona izdvaja 22 miliona KM", napomenula je Trivićeva. 

Trivićeva je rekla da je na sastanku bilo riječi o narednim koracima u osnovnom i srednjem obrazovanju. 

"Srednje obrazovanje je u fokusu dualnog obrazovanja koje podrazumijeva usklađivanje teorije i prakse. Pokušaćemo da obezbijedimo redovnu praksu svim učenicima u srednjim tehničkim školama u privrednim subjektima koji su razvojni", dodala je Trivićeva. 

Prema njenim riječima, lokalne zajednice treba resornom ministarstvu do 31. januara da dostave spisak privrednih subjekata koji su zainteresovani za odvijanje učeničke plaćene prakse u narednoj školskoj godini, kako bi na osnovu toga mogli pripremiti upisnu politiku u srednje škole. 

Trivićeva je najavila da će Vlada Republike Srpske i u ovoj godini nastaviti sa investicijama u infrastrukturu koja se odnosi na adaptaciju i rekonstrukciju škola u ruralnim područjima koje imaju potencijale po broju učenika. 

Ona je rekla da Republički pedagoški zavod treba da napravi analizu u oblasti osnovnog obrazovanja koja će se odnositi na nastavni plan i program. 

Prema njenim riječima, Zavod treba do 20. februara da resornom ministarstvu dostavi anketne upitnike svih nastavnika po svim nastavnim predmetima kako bi se analiziralo šta je potrebno mijenjati po sadržaju ili obimu nastave. 

Trivićeva je rekla da će na osnovu saradnje Kine i Republike Srpske u drugom polugodištu pojedine škole za koje je utvrđeno interesovanje početi sa nastavom kineskog jezika, koja se realizuje uz podršku Ambasade Kine u BiH. 

"Nastavnici iz Kine već dolaze, a prve časove kineskog jezika imaćemo u Doboju, Istočnom Sarajevu i drugim školama koje su iskazale interes djece da uče kineski jezik", dodala je Trivićeva. 

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola za grad Prijedor i Oštru Luku Sanja Munjiza rekla je novinarima da je sastanak sa resornim ministrom bio veoma konstruktivan, te da je bilo riječi o svim aktuelnostima u oblasti obrazovanja i vaspitanja i o promlematici za početak drugog polugodišta.

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина