Razni poremećaji utiču na na neplodnos

Svaki peti par vodi bitku sa neplodnošću

  • 07.04.2019. 19:10

Sve više parova bori se sa neplodnošću, upozoravaju stručnjaci. Najčešći uzroci su loš spermiogram koji ima sve više, pa i mlađih, muškaraca, kao i poremećaji ovulacije i neprohodnost jajovoda kod žena.

“U zadnje vrijeme sam primijetio da u velikom procentu je došlo do pogoršanja spermiograma kod bračnih partnera. Čini mi se da mnogi faktori okoline utiču na takvo stanje. Mislim da je problem i u globalnom zagrijavanju i hemijskim reagensima koji se nalaze svuda oko nas“, kaže Ferid Kaknjašević, ginekolog.

Oko 20 odsto parova vodi bitku sa neplodnošću. Stručnu pomoć, kažu ljekari, treba potražiti ako u roku od 12 mjeseci ne dođe do začeća.

“Smatra se da je čak i šest mjeseci dovoljno ukoliko ne dođe do ostvarene trudnoće u tom periodu, ali to podrazumeva aktivan život.“, kaže Gordana Sredanović, ginekolog.

Starosna granica se spušta, pa sve mlađi parovi dolaze na vantjelesnu oplodnju. Uspješna je kod više od trećine.

“Procenat uspješnosti je od 33 do 39 odsto iznesenih trudnoća. Procenat uspješnosti  nakon završenog embriotransfera kada je pozitivna beta je od 42-45 odsto međutim sve žene ne iznesu trudnoću“, kaže Sanja Sibinčić iz klinike Medico S.

Fond zdravstvenog osiguranja  Republike Srpske finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje. Godišnje se obavi oko 550 postupaka. Prosječna starosna granica žena koje se podvrgavaju tretmanu je 42 godine.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.