Svake godine od bolesti srca u Srpskoj umre oko 7 hiljada osoba

  • 29.09.2020. 19:35

Najveća stopa smrtnosti u svijetu je od kardiovaskularnih bolesti. Ni u Republici Srpskoj stanje nije drugačije, pa od “tihog ubice“ svake godine umre oko 7 hiljada osoba, a između 15 i 20 odsto stanovništva starijeg od 18 godina ima kardiovaskularna oboljenja. Fizička aktivnost, zdrava ishrana i prestanak pušenja, osnovne su preventivne mjere koje to mogu spriječiti. Na to se akcenat stavlja posebno danas, na Svjetski dan srca. 

"Željeli smo još jednom da ukažemo na značaj fizičke aktivnosti, odnosno najjeftinijeg oblika prevencije, jer sa redovnom fizičkom aktivnosti od pola sata mi možemo da smanjimo rizik od oboljevanja od kardivaskularnih bolesti za jednu trećinu", kaže Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Srpskoj. 

Procenat smrtnosti u Srpskoj od bolesti srca iznosi oko 50 odsto. Koliko god mi činili za pacijente, važno je da oni sami imaju razvijenu svijest o ovim oboljenjima, kažu oni koji su svoj život posvetili liječenju kardiovaskularnih bolesti. 

"Mi smo ponosni u Klinici za kardiologiju da možemo reći da sala za kateterizaciju srca u kojoj se liječe najteži pacijenti i spašavaju životi onih koji dožive srčani udar radi neprekidno 24 sata 365 dana u godini", kaže Tamara Kovačević, načelnik Klinike za kardiologiju UKC-a Republike Srpske.

Aktivnosti usmjerene ka zdravom stilu života i promociji zdravlja kontinuirano sprovode i na Medicinskom fakultetu u Banjaluci. 

"Sa urbanizacijom i novim stilom života imamo pojavu da su poslovi više usmjereni na sjedenje, na manje fizičkog kretanja, uzimamo brzu hranu, sve više mladih koristi napitke koji u sebi imaju koncentrovane šećere, a to sve doprinosi nezdravom stilu života koji vodi u metaboličku bolest", kaže Ranko Škrbić, dekan medicinskog fakulteta Banjaluka. 

"Kao student mogu da kažem da se kardiologiji, kao važnoj oblasti, posvećuje velika pažnja, od pretkliničkih do kliničkih predmeta i samim tim se kardiologija stavlja i na prvo mjesto, a to je jedan od razloga zašto se mi bavimo brojnim preventivnim aktivnostima", kaže Angelina Dulić, student.

Fondacija "Zdravlje i srce", u saradnji sa institucijama Republike Srpske obilježava 29. septembar pod sloganom "Koristi srce da napraviš bolji izbor". Realizuju projekte u šest gradova Srpske, s ciljem promocije staza zdravlja i značaja fizičke aktivnosti.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.