Natalija Trivić

"Stvoreni preduslovi za razvoj dualnog obrazovanja"

  • Извор: СРНА
  • 14.10.2021. 16:11

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je tokom susreta sa ambasadorom Švajcarske u BiH Danijelom Hunom da su u Srpskoj stvoreni zakonski preduslovi za razvoj dualnog obrazovanja, kao i da je dio nadležnosti nad organizacijom praktične nastave kod privrednih subjekata prenesen na republičku Privrednu komoru.

Ona je navela da je u školskoj 2020/2021. godini 35 škola sklopilo ugovore sa 718 poslodavaca o obavljanju praktične nastave, te da zbog pandemije virusa korona nastava nije realizovana.

Trivićeva je istakla da je u toku potpisivanje ugovora između škola i poslodavaca kako bi se u ovoj školskoj godini za što veći broj srednjoškolaca obezbijedila praksa kod poslodavca, saopšteno je iz Ministarstva.

"Vjerujemo da će privredna društva u Republici Srpskoj prepoznati i iskazati veće interesovanje u obezbjeđivanju praktične nastave za određeni broj učenika, s obzirom na to da na taj način mogu sebi izgraditi kvalifikovane radnike", rekla je ona.

U saopštenju se navodi da je Trivićeva u razgovoru sa ambasadorom ukazala na potrebu opremanja kabineta praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Hun je istakao da će saradnja na unapređenju srednjeg stručnog obrazovanja biti intenzivirana u narednom periodu.