Predali i krivičnu prijavu

Studentska previranja ne prestaju, tražili smjenu rektora

  • 18.03.2019. 19:16

Studentska previranja oko izbora za Parlament na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ne prestaju. Grupa studenata i danas je tražila da aktuelni rektor ode sa funkcije, pošto je po nalogu prosvjetne inspekcije raspisao studenstke izbore. 

Noseći parole prošetali su do Okružnog tužilaštva gdje su predali krivičnu prijavu protiv rektora.

“Zbog zloupotrebe službenog položaja Steve Pašalića, rektora i generalnog sekretara Ravijojle Đuričić, takođe podnijećemo prijavu i etičkom komitetu Univerziteta zbog miješanja dekana u autonomiju studenata i njihov rad“, kaže Dušan Simanić jedan od studenata.

Istovremeno, u Palama se skupila druga grupa. Kažu, da oni sa parolama nisu ničiji predstavnici, jer po važećem zakonu, ponavljači nemaju nikakav legitimitet. 

“Dok su sve radili i dok je on dozvoljavao sve što oni rade, oni nisu pravili problem, kada su raspisani legitimni izbori, prvi u istoriji Univerziteta, oni dolaze i prave problem. Mi ne podržavamo Stevu Pašalića, mi podržavamo zakonitost rada Univerziteta", kaže Filip Matić, student.

“Ako zakon kaže da studenti koji obnavljaju godinu ne mogu za člana studentskog parlamenta, onda ne mogu. Ne možemo mi rušiti zakon kako bi zadovoljili potrebe određenih studenata“, kaže Uroš Bjelica, student.

Da se do sada itekako isplatilo biti ponavljač sa liderskim stažom, najbolje govore cifre sa kojima lideri raspolažu. Studentski budžet Parlamenta za prošlu godinu, iznosio je 117.700 maraka, a na računu je ostalo svega dvije hiljade. Ni to nije dovoljno, pa su nelegitimni predstavnici tražili povećanje za 30 hiljada maraka. U šta su se sredstva trošila i zašto nema izvještaja, time se još bave istražni organi.

“Ja sa tim nisam upućen, ranije je bilo da je iz Tužilaštva stigla neka prijava gdje su tražili neke određene dokumente, mi apsolutno nemamo ništa protiv toga“, kaže Dušan Simanić, student.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić danas se nije javljao na telefon. Samo je u SMS poruci napisao da je van zemlje. Resorni ministar Srđan Rajčević prošle sedmice iskazao je razočaranje stanjem na Univerzitetu i pozvao što hitnije raspisivanje studentskih izbora kako bi organi Univerziteta u kojima sjede i odlučuju studentski predstavnici bili konačno odblokirani.

Тагови: