Studenti traže smjenu profesorice, tvrde da ih je nazvala "kerovima", ona sve negira

  • 08.01.2021. 20:27

Studenti Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu zatražili su smjenu profesorice Edise Trumić jer ih je, kako tvrde, nazvala "kerovima", a Trumićeva negira da im je uopšte predavala.

Prema dopisu koji su studenti dostavili Rektoratu Univerziteta u Sarajevu, cijela situacija odigrala se 6. januara ove godine kada su imali prvo online predavanje kod profesorice Trumić, prenosi portal Klix. Kako se navodi ona je angažovana s Univerziteta u Tuzli za potrebe realizacije nastave u Sarajevu, iz predmeta Klinička farmacija, a s obzirom da je profesorica Farmaceutskog fakulteta u Sarajevu na bolovanju, što je potvrdio i prodekan za nastavu Haris Nikšić.

Međutim, studenti su se požalili da su dogovori s profesoricom na prvom predavanju, kada su trebali usaglasiti način izvođenja nastave, rezultirali uvredama.

"U toku prve pauze, profesorica se udaljila od svog računara, ali mikrofon je ostao upaljen i svi studenti su bili svjedoci razgovora koji je uslijedio između profesorice i gospodina koji je bio prisutan u prostoriji s njom. U toku tog razgovora smo mi kao studenti nazivani 'kerovima' i o nama se govorilo koristeći i druge pogrdne fraze. Ovo predavanje je održano online, putem Google meet platforme, te smo pri samom ulasku na predavanje dobili obavijest da se predavanje snima. Shodno tome, profesorica bi trebala posjedovati snimak koji svjedoči svemu navedenom, ali to možemo svakako posvjedočiti i svi mi studenti. O svemu ovome smo obavijestili fakultet isti dan", navodi se u dopisu studenata koji je potpisao predsjednik Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta Amar Kolašinac.

Studenti su medijima ustupili audiosnimak razgovora ženske osobe, navodno profesorice Trumić, kako tvrde, i još jedne muške osobe.

"Nisam im ni predavala niti sam izabrana na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu. To je posljedica lošeg odnosa s bivšom profesoricom i nezadovoljstva studenata prolaznošću. Ja sam valjda neka kolateralna šteta. Nemam ni radni odnos ni ugovor tu, sve su pogrešne informacije. Nazovite dekana i prodekana, snimak je fake", kazala je Trumić i istakla da ona nije na snimku.

Prodekan za nastavu Haris Nikšić potvrđuje priču studenata, dodajući da mu nije poznato porijeklo audiosnimka s predavanja, ali da će Farmaceutski fakultet sve detaljno istražiti.

Povodom incidenta na sarajevskom fakultetu oglasio se i Studentski parlament (SPUS) UNSA osuđujući, kako navodi "ponižavajući tretman studenata".

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)