Humanost

Studenti prikupili 4.500 obroka za ugrožene

14:19, 11.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U drugoj dobrotvornoj akciji neformalne organizacije "Studenti Srpske" prikupljeno je 4.500 suvih obroka iz studentskih menzi koji su podijeljeni ugroženim porodicama u Foči, Miljevini, Brčkom, Bijeljini, Gacku, Tesliću, Doboju, na Palama, u Lukavici, Han Pijesku i Kragujevcu.

Akcija je potekla iz fočanskog Studentskog doma, čiji su stanari formirali humanitarnu organizaciju "Studenti Srpske", a brzo se proširila i u domove na Palama, u Lukavici i Bijeljini. 

Nemanja Mitrović iz Brčkog, student treće godine Medicinskog fakulteta u Foči i jedan od osnivača ove studentske organizacije, kaže da im je ovo druga humanitarna akcija i da je mnogo šira od prve, kada su za Novu godinu uručili 1.500 obroka Crvenom krstu Foča i 450 paketića Udruženju "Tračak nade". 

"Sada smo priključili domove na Palama, u Lukavici i Bijeljini, pa smo prikupili 4.500 obroka, što je ukupno 6.500 obroka i paketa slatkiša u obje akcije. Mahom su to konzerve tunjevine, sardine, mesni naresci, paštete, slatkiši. Pokrili smo 10 opština i gradova i radili smo po konceptu 50 obroka po porodici, plus 15 obroka za svako dijete", navodi Mitrović. 

Pomoć od studenata u Brčkom je dobilo 11 porodica, u Bijeljini, Gacku i Tesliću po pet, u Han Pijesku dvije, od kojih jedna sa šestoro djece. 

U saradnji sa Crvenim krstom Doboja, u taj grad je poslato 700 obroka, na Palama i Lukavici je podijeljeno 400 obroka i 18 paketića za djecu, u Foči i Miljevini, posredstvom Parohije ustikolinske podijeljeno je 400 obroka, a paket sa 180 obroka poslat je i u Kragujevac organizaciji "Jedni za druge uvek tu". 

"To su neiskorišteni obroci koje studenti dobijaju nedjeljom u menzi kao lanč pakete ili obroci koje studenti ne žele da iskoriste, već ih daruju kao humanitarnu pomoć. Korisnike pomoći biramo u saradnji sa Crvenim krstom, centrima za socijalni rad, sa parohijama Srpske pravoslavne crkve ili nam se porodice same jave i to su uglavnom porodice težeg imovinskog stanja, višečlane porodice, te samohrane majke ili očevi", kaže Mitrović. 

Organizacija djeluje od 16. decembra prošle godine kada su studenti došli na ideju da pokušaju da na najbolji način iskoriste hranu koja preostane u menzi, ali su vremenom počeli sve više da odvajaju obroke za ovu namjenu. 

"Nadam se da ćemo udružiti još veći broj studenata i domova, da se povežemo sa Banjalukom i ostalim univerzitetskim gradovima u Srpskoj. Ovo do sada smo uspjeli da uradimo ni iz čega, bez ičije pomoći, izuzev podrške parlamenata četiri doma i zadovoljni smo kako je sve ispalo", istakao je Mitrović. 

Najveći problem studentima je dostavljanje paketa sa hranom, pa su za prevoz morali da se snalaze na razne načine, izuzev za Gacko i Doboj odakle su stigla vozila Crvenog krsta. 

Organizacija "Studenti Srpske" namjerava da, nakon što bude zvanično registrovana, i finansijski pomaže ugroženim porodicama, u skladu sa mogućnostima.