Studenti od danas ponovo idu na predavanja

  • 19.04.2021. 20:40

Studenti u Republici Srpskoj su ponovo u klupama. Nakon nešto manje od mjesec dana pauze zbog povećanog broja slučajeva kovida-19, tokom kojih se nastava provodila onlajn, fakulteti ponovo rade. Naravno, predavanja se odvijaju uz distancu, dezinfekciju i zaštitne maske.

Dekani su i dalje ovlašteni da svakodnevno procjenjuju epidemiološku situaciju na svojim fakultetima. U skladu sa njom, dio nastavnog procesa može, po potrebi, biti organizovan onlajn.

Sve što je do sada važilo za nastavu u visokoškolskim ustanovama važi i dalje. Ograničenje Republičkog štaba za vanredne situacije, od maksimalno 30 osoba u zatvorenoj prostoriji, još je na snazi. Prema tome, studenti će ponovo biti podijeljeni na radne grupe, osim u slučajevima gdje nema potrebe za praksom, pa će predavanja biti kombinacija nastave uživo i na daljinu.

"Mi smo od resornog ministarstva dobili instrukciju da u momentu kad zatreba pređemo kompletno na onlajn nastavu. Mi imamo jednu komisiju koja prati stalno stanje i izvještava Senat - svakog mjeseca izvještava Senat - o broju zaraženih kovid virusom", rekao je Strain Posavljak, prorekor za nastavu i studenska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci.

Nisu ugroženi ni ispitni rokovi - uvjeravaju na banjalučkom Univerzitetu. Trenutno je u toku aprilski rok, koji se održava uživo uz povećan broj grupa, a ako bude potrebe, radiće i vikendom. Studenti sa kojima smo razgovarali - spremni su za povratak "u normalu".

"Ja nisam inače iz Banjaluke, pa ono, malo sam negodovao kada sam čuo da će opet ići uživo, ali Bože moj, u svakom slučaju je bolje. Možda smeta malo na času kad nosiš masku, ali nije ni to sad nešto toliko strašno".

"Meni je stvarno drago. Ja ne volim onlajn, uživo mi je to - to. Pa jeste malo teško, jeste svakako teško ali proći će valjda".

"Drago mi je da je krenulo predavanje uživo, zbog toga jer se lakše može naučiti uživo nego preko onlajn nastave", istakli su studenti.

Iako su se studenti vratili u učionice i amfiteatre, rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci je u pripravnosti. Već su se, kažu, uhodali u proces onlajn nastave, i spremno će dočekati potencijalne nove prekide u slučaju pogoršavanja epidemiološke slike.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином