Srđan Rajčević za ATV

Studenti neće ispaštati: Dok su u procesu reakreditacije univerziteti se smatraju akreditovanim

  • 08.04.2019. 17:01

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević gostujući u emisiji "Širom Srpske" rekao je da je odluka Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH čista politička opstrukcija.

"Mi smo mislili da je taj proces priveden kraju, i da će on biti na obostrano zadovoljstvo završen. I onda je kao hladan tuš došla informacija da direktor Agencije u jednom dopisu koje je poslao na adresu ministarstva, jednostavno napisao da je odbio da upiše dva univerziteta iz Srpske. On je pozvao formalno na jednu pravnu začkoljicu u tom dopisu, koja ne igra nikakvu ulogu i može se tumačiti kao čista politička opstrukcija", rekao je ministar Rajčević.

Rajčević kaže da je Agencija na nivou BiH odugovlačila sa odgovorom na upit Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS te na ona nije imala drugo rješenje nego da izda akreditacije.

"S obzirom da je Agencija na nivou BiH odugovlačila sa odgovorom na upit Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS u vezi sa davanjem preporuka na proces akreditacije i da je ta njihova preporuka došla tek 29. marta u petak, a 31. marta je isticao rok, zaista naša agencija nije imala nikakvo drugo rješenje nego da izda akreditacije, a zadataka Agencije na nivou BiH je bio da to rješenje uvaži i kao takvo upiše u nadležni državni registar. Međutim. zbog niza probelma koji su, ja pretpostavljam za neki političku pozadinu to se nije desilo i sada smo u fazi stagnacije tj. čekanja da prođe određeni period da bi se naša dva univerziteta upisala u registar", ističe Rajčević.

Ministar ističe da ukoliko ne bude pozitivnog odgovora, Vlada Srpske ima jasne korake koje će sprovesti.

"Ovo trenutno ne utiče na radu univerziteta, s obzirom da naša dva javna univerziteta su blagovremeno podnijela zahtjeve za reakreditaciju, kao javnih ustanova i za akreditaciju studijskih programa i mi imamo pozitivno rješenje naše agencije i nema nikakve bojazni za naše studente. Naši univerziteti su akreditovani jer su i dalje upisani u državni registar, jer dok su u procesu reakreditacije oni se smatraju akreditovanim", kaže Rajčević.

Rajčević kaže da je pokušao da ostvari komunikaciju sa Enverom Halilovićem, direktorom Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, ali da to nije urodilo plodom.

"Pokušao sam da ostvarim komunikaciju sa direktorom Agencije na nivou BiH i sva ta moja nastojanja nisu urodila plodom, jer se očigledno radi o čovjeku koji ima svoje politične narative, ili neke druge narative, ali je činjenica da je ovaj proces opstruiše, kao i mnoge druge stvari koje dolaze iz Sarajeva usmjerene su protiv Srpske", kaže Rajčević za ATV.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.