Srđan Rajčević

Studente čeka osam ispitnih termina, Vlada brucoše oslobađa plaćanja školarine

  • 18.05.2020. 19:28

Svi propušteni rokovi, biće nadoknađeni. Studenti neće morati da brinu ni za položene predispitne obaveze u periodu kada su bili daleko od studentskih klupa. Sve što su postigli i uradili preko onlajn-platformi, biće priznato, kaže ministar Rajčević.

"Donijeli smo odluku da se ispiti za akademsku 2019/20 organizuju u pet ispitnih rokova sa osam termina. Ti ispiti će se organizovati od prvog juna do 30. oktobra. Organizacija ispita je stavr visokoškolskih ustanova u RS. Sve one predispitne obaveze, koje organizuju tokom akademske godine, odnosno koje su se organizovale sada i onlajnputem, da se imaju priznati i kao takve da uđu u zbir bodova koji će uticati i napolaganje samih ispita", rekao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Međutim, studenti koji studiraju Medicinski fakultet, kao i tehničke fakultete, moraju biti spremni za nadoknadu praktične nastave u junu. 

"Završetak onih nastavnih jedinica praktične nastave koji nije bio moguć da se završi na distanci, odnosno na onlajn način, će biti od prvog juna do do 21. ili 22. juna, dakle u prve tri sedmice će biti organizovana nadoknada, samim tim i očekujemo fizičko prisustvo studenata", istakao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Vlada i Ministarstvo imaju plan i za studente koji su stanari studentskih domova, a koji su trenutno zabrinuti da li će moći da izađu na ispite, jer je paviljon jedan i dva Studentskog centra Nikola Tesla još uvijek karantin za oboljele od Kovida 19. Studenti će moći da usele u paviljone tri i četiri, a traže se i nova rješenja.

"Planiramo da đački dom u Banjaluci koji trenutno ima kapacitet od 270 ležajeva, ako se ne varam, stavimo u funkciju, obzirom da je on sada oslobođen. Taj objekat dezinfikovan, on je sada ispražnjen", naglasio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske.

Kao dobrodošlica svim budućim studentima stiže i zaključak Vlade Republike Srpske da omogući besplatnu školarinu svima koji redovno budu upisali prvu godinu na prvom i drugom ciklusu studija. 
Bliže se i prijemni ispiti, za koje se maturanti uveliko pripremaju. 

"Prema našem planu konkurs smo planirali da raspišemo 10. juna. Prijava odnosno prijem dokumenata će biti u toku zadnje sedmice juna mjeseca, dakle od 22. do 26. juna, a prijemni ispiti su planirani za prvi i drugi jul i eventualno treći ukoliko bude za to potrebe", istakao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci.

Brucoše će prilikom polaganja čekati i neki posebni uslovi: dezinfekcija ruku, fizička distanca od dva metra, smještaj studenata u svaki drugi red i u svaku treću klupu, a sve to sa upotrebom maski.   
 

Тагови: