Edukacija

Stručnjaci iz američke klinike u UKC Republike Srpske

  • 08.05.2019. 19:31

Najbolji stručnjaci iz oblasti intenzivne medicine došli su iz Amerike u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske podijeliti svoja znanja sa domaćim doktorima. Uz uvođenje novih principa koji se primjenjuju u najsavremenijim klinikama na svijetu, UKC među prvima u regionu razvija intenzivnu medicinu. 

"Intenzivna medicina je mlada disciplina, nova disciplina koja se bavi najtežim i najskupljim bolesnicima. Sada postoje subspecijalisti intenzivne medicine u Banjaluci, prvi u BiH, a među prvima u regionu koji razvijaju taj dio medicine na najbolji mogući način," rekao je Ognjen Gajić, direktor Naučno-istraživačkog centra "Metrik".  

"Naša klinika radi sa 55 bolnica širom svijeta i želio bih da se ovaj program proširi, ne samo u Banjaluci nego i u manjim gradovima i mjestima u okruženju. Takođe, da se polje urgentne intenzivne medicine na najefikasniji mogući način razvije uz pomoć tehnologije i video edukacije," kaže Jue Dong, specijalista intenzivista i istraživač iz oblasti intezivne medicine. 

Ovo nije prvi oblik saradnje između Mejo klinike i UKC-a. Eskspertska mišljena od kolega iz Amerike, specijalisti iz Republike Srpske imali su i do sada prilike čuti, ali putem video linka.  

"U protekle dvije godine smo imali mogućnost da kontinuirano učimo od kolega sa Mejo klinike, kroz jedan oblik video linka, odnosno kroz jedan oblik tele-edukacije, kako se to kaže stručno, gdje smo mi sa njima razmatrali, odnosno diskutovali o najtežim pacijentima koji su se u tom trenutku nalazili u našoj klinici i koji su bili liječeni s naše strane," kaže Peđa Kovačević, načelnik Klinike intezivne medicine za nehirurške grane.

"Naša saradnja je višegodišnja i cilj je da i naše ljekare šaljemo i u Ameriku. Poznato je to da su već u ovom trenutnu naši ljekari u mnogim prestižnim zemljama na edukaciji," rekao je Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske. 

Komunikacija sa ljekarima iz Mejo klinike koji učestvuju u video vizitama nastala je na temelju desetogodišnje saradnje koja je zaživjela i prije osnivanja Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane na UKC-u. Prva elektronska vizita održana je 2016. godine i od tada ljekari sa dva kontinenta komuniciraju svake sedmice.
 

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије