Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije

Štrbac: Privatna imovina je neprikosnovena

  • 13.02.2019. 13:04

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac razgovarao je sa predsjednikom Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske Ignjatom Simićem o položaju Srba u Federaciji i registraciji nepokretnosti u FBiH.

Štrbac je rekao da Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, u skladu sa novim Zakonom o republičkoj upravi, nastavlja realizaciju svih aktivnosti koje je ranije obavljalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a samim tim i dužnosti iz Protokola o saradnji kojim su formirane kancelarije za pružanje stručne pravne pomoći za registraciju nepokretnosti u FBiH.

"Privatna imovina je neprikosnovena i jedno od osnovnih ljudskih prava je da se vlasnicima imovine omogući uknjiženje nekretnina", izjavio je Štrbac.
 
On je dodao da kancelarije postoje u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjoj Luci, te je apelovao na građane, koji posjeduju imovinu na prostoru FBiH, da se jave u jednu od kancelarija, kako bi dobili pravnu pomoć za registraciju nekretnina.
 
Simić je Štrbca upoznao o problemima s kojima se suočavaju Srbi na prostoru Federacije, te o aktivnostima Saveza udruženja na pružanju pomoći povratnicima i raseljenim licima.

On je rekao da bi bilo dobro da postoji reciprocitet po pitanju ostvarenja prava povratnika u entitetima, te da bi Srbi u FBiH bili i više nego zadovoljni kada bi imali uslove koje imaju hrvatski i bošnjački povratnici na prostoru Republike Srpske.

Sagovornici su se složili da je u predstojećem periodu potrebno nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju Sekretarijata i Saveza, kako bi se obezbijedili što bolji uslovi za srpske povratnike na prostoru FBiH.
        
 

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина