Portparol Republičke uprave Civilne zaštite

Stojanović: Hidrometeorološka situacija jutros nešto povoljnija

  • 14.05.2019. 10:21

Hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj jutros je nešto povoljnija nego protekle noći, rekao je Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

"U rejonu Banjaluke kiša je prestala, pa je ponovo počela da pada, ali nivo rijeka Vrbas i Vrbanja je u opadanju. Od ponoći do jutros, nivo Vrbanje opao je za 83 centimetra, a opadanje nivoa Vrbasa iznosi 26 centimetara i izvan je kote vanredne odbrane od poplava", naveo je Stojanović.

On je istakao da je značajno da je kompletan rezervni sastav Civilne zaštite grada Banjaluka angažovan u Čelincu, gdje nivo Vrbanje opada, a rijeka Јošavka se još nije izlila.

Prema njegovim riječima, na ovim zadacima angažovani su policajci i vatrogasci.

Stojanović dodaje da je u Prijedoru nivo Sane u porastu i na koti je vanredne odbrane od poplava, koja iznosi 460 centimetara.

On naglašava da su sve raspoložive snage na terenu i preduzimaju mjere zaštite.

"U Novom Gradu vodostaj rijeka Une i Sane raste i proglašen je stepen redovne odbrane od poplava. I u Kostajnici je proglašena mjera vanredne odbrane od poplava, ali nema podataka o značajnijem izlivanju",  kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, ni rijeka Spreča trenutno ne predstavlja opasnost za stanovništvo, a i Usora je u tendenciji povlačenja, mada je još na tom području poplavljeno sedamdesetak objekata, a i neki lokalni putevi su neprohodni.

Stojanović upozorava da je u Tesliću najveći problem voda za piće. "Specijalizovane jedinice Republičke uprave Civilne zaštite sa pumpama velikog kapaciteta, prema nalogu direktora Mileta Međeda, nalaze se u Banjaluci i čekaju na izvršenje zadatka", rekao je Stojanović.

On je naveo da je nivo Bosne u Doboju, prema posljednjem mjerenju, iznosio 413 centimetara, što je pad od četiri centimetra u odnosu na pretposljednje mjerenje, dodavši da kota vanredne odbrane od poplave na ovom području iznosi 450 centimetara.

On je dodao da je na područje Kozarske Dubice upućeno 1.500 vreća za pijesak, 1.000 vreća za Kostajnicu i isto toliko za Novi Grad.

"Što se tiče Republičke uprave Civilne zaštite, mi smo već od 8. maja u pojačanom režimu rada i intenzivno obavljamo svoje obaveze i zadatke",  rekao je Stojanović.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)