Dvije kategorije oštećenih

Stiže pomoć za ledom poharana potkozarska mjesta

  • 23.07.2018. 19:10

Domaćinstva u Potkozarju koja je prije dva dana opustošio led, dobiće novčanu pomoć od države. To je mještanima Mišinog Hana obećao predsjednik Milorad Dodik, poslije kratkog obilaska i razgovora sa njima.

"Mi ćemo učiniti sve da putem računa ili na neki drugi način procijene, napravimo kako smo se ovdje dogovorili, dvije grupe stradalnika da tako kažem. Oni koji su najviše stradali, što se tiče krova i sanacije  fasade i stakla, dobiće  3.000 maraka za svaki objekat, a drugi koji su manje stradali  2.000 maraka. I oni koji su to već obnovili i oni će imati pravo. Znam da to nije dovoljno, ali vjerujem da može da pomogne", izjavio je  Milorad Dodik, predsjednik RS.

Novac će biti obezbjeđen iz budžeta i Rezervnog fonda. Za prijavljivane i procijenu štete biće zadužene tri komisije. Jedna za Mišin Han, druga za Veriće, Potkozarje i Prijakovce i treća za poljoprivredne usjeve. Prijavama i naknadom  poljoprivrednih šteta baviće se resorno minstarstvo.

"Apsolutno je nemoguće u ovom momentu napaviti procijenu, radi se o stotinama objekata. To su stotine hiljada maraka štete. Radi o ogromnim površinama krovova, prozora, stakala", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

"Imamo već određen broj prijava. Iz Mišinog Hana 354, iz Potkozarja 230, i Verića 87. Naravno taj broj će sigurno biti još veći uključujući i zahtjeve građana mjesne zajednice Prijakovci", rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu Banjaluka.

Tri škole, centralna Milutin Bojić u Potkozarju i dvije područene u Verićima i Mišinom Hanu, dobiće nove krovove, a najviše oštećena u Mišinom Hanu i novu stolariju na oštećenoj strani.

"Kad je u pitanju ova škola u Mišinom Hanu tender je raspsian ranije već prema dogovorima za krov i ove nedelje će biti otvaranje tendera", rekao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

 Mještani opustošenih sela i danas na krovovima, popravljaju štetu koliko mogu. Najlon je  najsigurnije rješenje dok ne kupe crijep. 

"Ispod sedam, osam hiljada nemam šta pričati, da bi se to moglo sanirati, da se obnova napravi. Treba crijep, treba poneka letvica, daščica, eksera i svega treba", rekao je Milan Matijević iz Mišinog Hana.

"Otišao je sav krov, zato je i pokriveno najlonom, zato je kupljen najlon dok stigne crijep", rekla je Ljubica Šukalo iz Prijakovaca.

Mještani Mišinog Hana saslušali su ono što im je iamo za reći gradonačlenik, ali i predsjednik Republike. Nadaju se samo da će pomoć stići čim prije, jer se plaše dodatne kiše.

 

Тагови: