Opština Stanari

Stipendije za 223 srednjoškolca

  • 29.09.2018. 19:31

Srednjoškolci iz Stanara, njih 223, dobijaće stipendije koje obezbjeđuje opština. U prosjeku će dobijati po 100 maraka. Roditelji učenika tvrde da će stipendije biti od velike koristi i rasteretiće kućni budžet. Kažu da je to i dodatni je podstrek za rad.

"Jer zaista ta stipendija meni mnogo znači, kao samohranom roditelju, i svaka marka ide u pravom pravcu i kako treba da se iskoristi," rekla je Gordana Došić. 

"To mi je na godišnjem nivou lijep novčani prihod. Velika pomoć za nas roditelje, već školujem dvoje djece, a imam i treće, ali je još malo," kaže Duško Todorić.

Prvi čovjek Stanara kaže da će stipendije srednjoškolci koristiti za troškove prevoza i smještaja. Obrazovanje mladih, ističe, jedan je od priroritetih zadataka ove opštine. 

- Stipendije, 223, opštine Stanari za učenike srednjih škola danas se potipisuje u mjesečnom iznosu, to je oko 21 hiljada KM, u prosjeku od 100 KM mjesečno, vrši se kroz kompenzaciju prevoza ili učeničkog doma. Na godišnjem nivo od osnovnih škola, srednjih, fakulteta, pa doktoranata, je oko 370-380 hiljada maraka," kaže Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Stanari vode računa i o svojim najmlađim stanovnicima koji će tek stasati za školske klupe. Tako nezaposlenim roditeljima za prvo i drugo dijete isplaćuju 400 maraka 12 mjeseci, dok za treće dijete nezaposleni roditelji dobijaju isti iznos znatno duže, čak 18 mjeseci.