Šokantne fotografije

Štićenike Zavoda "Pazarić" vezuju za radijatore i krevete

  • 20.11.2019. 19:18

Šokantne fotografije i snimke iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" pokazala je danas Sabina Ćudić, poslanik u Parlamentu Federacije. Ne zna se šta je gore - to što su neki štićenici vezani za krevet i radijatore ili oni sa rukama zavezanim na leđima. Mnogi od njih tako provode veći dio dana, pa i noći, rekla je Ćudićeva.

"Djeca bivaju vezana na način da mnoga od te djece sama pružuju ruke da im se vežu, zato što su navikli, dokumentovano i po 14 sati budu vezanih ruku i nogu, ruku često iza leđa, nogu za namještaj radijatore i tako dalje. Kao rezultat ovih metoda mnoga djeca imaju mnoge zdravstvene, pored psihičkih trauma imaju i ozbiljne zdravstvene poteškoće", rekla je Sabina Ćudić, poslanik u Parlamentu FBiH.  

Ćudićeva tvrdi da Vlada Federacije BiH krije i štiti ljude iz Nadzornog i Upravnog odbora i poručuje da neće stati sa ovom pričom. Snimci i fotografije su, prenose mediji, od prošle godine. 

Direktor Zavoda danas je poručio da je Sabina Ćudić bila kod njih sa komisijom prije nekoliko dana i da im ništa nije rekla. Da jeste, rekao je direktor, sigurno bi reagovali i tražili da kaže kada je to snimano. Branio je i žene zaposlene u paviljonu u kome su nastali šokantni snimci i pročitao njihovo pismo u kome odgovorno tvrde da nije bilo, kako navode, "fiksiranja korisnika" i da posteljina na slikama duže vrijeme nije u upotrebi. Da li je opravdanje kada su nastali snimci, pitali su građani koji su se, nakon što je sve izneseno u javnost, okupili ispred Parlamenta da osude takvo ponašanje. 

Ćudićeva je Parlamentu Federacije uputila inicijativu za smjenu Upravnog i Nadzornog odbora u Zavodu ali nije dobila podršku. 

"Šokantna je situacija zaista i moramo promtno reagovati. Žao mi je što je poslanica Sabina Ćudić jednostavno to iznijela u javnost, a ne informisala prije toga nadležne institucije. Volio bih da mi u potpunosti poštujemo sve procedure i pravila. Takođe, obzirom da se radi o ozbiljnoj situaciji Ministarstvo će za sjednicu Vlade koja je u petak, pripremiti informaciju o datim navodima i činjenicama te u skladu sa istim preporučiće i odgovorajuće mjere", istakao je Vesko Drljača, ministru rada i socijalne politike u Vladi FBiH. 

U Zavodu ima 149 zaposlenih, od čega je 27 ekonomista, a 47 štićenika. Ćudićeva je, osim tih podataka rekla i da je noću angažovana samo jedna njegovateljica.

"Ja imam i imena ove djeca koja su na snimku, ali zaista to ne mogu reći. Period je u proteklih godinu dana", naglasila je Sabina Ćudić, poslanik u Parlamentu FBiH.

"Obaveza institucije koja brine o djeci i periodu dok se nalaze na brizi i vaspitanju kod njih u institucijama da su dužni da postupaju u skaldu sa konvencijom o pravima djece", rekla je Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske.

Reakcije pljušte sa svih strana. Ambasador Velike Britanije u BiH na Tviteru je napisao da je šokiran činjenicom da neko može na ovakav način da se ponaša prema djeci, i to na Međunarodni dan djeteta. Iz organizacija "Save the Children" poručuju da su užasnuti informacijama i da se nadležne mora pozvati na odgovornost.  

Тагови: