Zvornik

Stevanović: Podrška pronatalitetnoj politici

  • 30.10.2019. 10:19

Nepunih 11 godina Zvornik uspješno sprovodi pronatalitetnu politiku kojom su obuhvaćeni mladi ljudi, odnosno bračni parovi koji imaju problem sa ostvarenjem roditeljstva, kaže gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

To podrazumijeva i rekonstrukciju porodilišta, izgradnju vrtića, uređenje školskih objekata, do stipendiranja studenata. Prvi na ovim prostorima grad Zvornik iz sopstvenog budžeta finansirao je treći pokušaj vantjelesne oplodnje, kaže Stevanović, a iz tog programa rođeno je 20 beba.
 
"Svake godine mi raspisujemo konkurs. U budžetu je predviđeno 30-ak hiljada maraka. Ako nije dovoljno za svakoga ko se prijavio na konkurs, a ispunjava uslove da dobije barem po pet hiljada maraka, mi nešto taj iznos sa neke druge pozicije uvećamo. Sledeća neka stepenica jeste uređenje porodilišta. Mi smo praktično sredili porodilište u našoj gradskoj bolnici prije 7-8 godina i ono ništa ne zaostaje za bilo kojim porodilištem u regiji, računajući i najveće kliničke centre na ovim prostorima", rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

U proteklim godinama izgrađene su dvije nove škole, četiri fiskulturne dvorane, a rekonstrukcijama su obuhvaćeni svi školski objekti u kojima je riješen problem grijanja, mokrih čvorova i za veliki broj njih i fasada i stolarija. 

Svoj doprinos Zvornik je dao i u uređenju prostorija na Tehnološkom fakultetu. Podsticaj za rađanje u ovom gradu, dodjeljuje se već 12 godina, gdje prvorođeno dijete, ukoliko je majka nezaposlena ima određenu jednokratnu naknadu. 

"Za drugorođeno, treće i četvrto dijete takođe. Organizujemo babine za svaku porodicu koja dobije petu prinovu. Čak sam ja bio kum i jednoj porodici koja je dobila desetu bebu, doduše u ime predsjednika Republike Srpske, on je dao značajna sredstva, a tad je predsjednik bio gospodin Milorad Dodik", istakao je Stevanović.

Cilj svih ovih aktivnosti je da se djeca rađaju na ovim prostorima, da ovdje ostaju i opstaju.
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.