Predsjednik Ujedinjene Srpske

Stevandić: Zadržati disciplinu

  • 07.04.2020. 15:34

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da su danas prvi pacijenti skinuti sa respiratora u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, te poručio građanima da zadrže disciplinu, jer se pobjeda protiv virusa korona "sve bolje vidi".

- Imamo i više od 50 potpuno oporavljenih na 346 zaraženih, što je, takođe, dobar pokazatelj. Broj umrlih je ispod deset, a virus nam nije ušao u "srce zdravstvenog sistema" - istakao je Stevandić.

Stevandić je naglasio da je mnogo truda, koji se uglavnom ne vidi, uloženo da bi se to postiglo, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

On je dodao da se svi ovi podaci dnevno mijenjaju, ali da se ipak primijeti trend "koji sa platoa epidemije počinje da naginje na dole", da pada prosječan broj novozaraženih svakog dana.

Stevandić je upozorio da to može da pokvari popuštanje discipline, jer je evidentno da se u nekim karantinima konzumira alkohol i prave žurke.

- Neki čak siju nezadovoljstvo postavljajući slike i snimke iz karantina gdje nekolicina nezadovoljnih drži lekcije čitavoj zajednici koja upravo ulaže u njihovo liječenje i drži pandemiju pod kontrolom - rekao je Stevandić.

On je naveo da se očekuje dolazak građana Srpske iz inostranstva povodom vaskršnjih praznika, iako će ovaj praznik slaviti u karantinu.

- Opasno je da na već pomalo umornu vojsku zdravstvenih radnika, civilne zaštite, MUP-a i inspekcije, navali novi talas građana na graničnim prelazima, graničnim i lokalnim karantinima. Zato svi moraju da pronađu dodatnu snagu i energiju, a odgovornost i umijeće su već pokazali navedeni pripadnici institucija prve linije odbrane - naglasio je Stevandić.

On je ukazao da se jasno može primijetiti trend pada novozaraženih u prvom i drugom prstenu zemalja koje okružuju bivšu Јugoslaviju.

- Pad od oko, a negdje i više od hiljadu novih slučajeva, bilježe Italija, Španija, Njemačka i Francuska, od kojih svaka ima više od 100.000 zaraženih građana - naveo je Stevandić.

On je dodao da je najočigledniji trend pada na dnavnom nivou u Austriji, čija Vlada među prvima najavljuje povlačenje nekih restriktivnih mjera.

Stevandić, koji je i šef Tima za nadzor sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, ponovo je apelovao na sve ljude da zadrže disciplinu u borbi protiv virusa korona.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић