Stari strahovi i dalje prate Dobojlije: Svaka kiša ih sjeća na 2014. godinu

  • 15.05.2019. 19:32

Poplava je uništila sve što sam stekla nakon izbjeglištva iz Tuzle. Tako se 82 godišnja Zora Stevanović sjeća maja 2014. Stan u prizemlju u centru Doboja poplavilo je više od metar i po vode. 

"Sjetim se onih svih dana, nisam imala gdje spavat, čim se pokriti, možete misliti kad nemam jastuka, nemam deke,  nemam ništa sve je odnijelo“, kaže Zora Stevanović iz Doboja. 

Usora se prva našla na udaru. Ni tamo slike ne blijede ni nakon pet godina. 

"Nisam ništa mogla spasit, ništa u trenerki sam bila 15 dana dok nisam u crvenom krstu nešto našla da se obučem“, kaže Mileva Đurić sa Usore.

Hiljade poplavljenih domaćinstava, uništena privreda, šteta veća od 172 miliona maraka. Dobojlije to ne zaboravljaju. Prethodni dani su osvježili sjećanje. 

- "Bilo je grozno ono i dobro je da je sad izbjegnuto, a mislim da su preduzete neke mjere malo bolje drukčije da se ozbiljnije ponašalo u vezi sa obavještenjem“. 

- "Bilo je jako teško, ne daj Bože da se ponovi. Treba još malo zaštiti grad Doboj, tamo nešto praviti pored Bosne i to“, kažu građani.

Nepredvidive padavine su sve češće, moramo više raditi, saglasan je i prvi čovjek grada. Najveći gubitak je jedanaest života. Stradalim 2014.  je kod table sa njihovim imenima odao počast. 

"Ono što smo radili na pouk te 2014. je nedovoljno mi u nraednom periodu iistrajavaćemo i zajenički sa preduzećem Vode RS i Vladom grad Doboj će ući u projekat zaštite tj produbljivanje korita Bosne“, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Ono je na današnji dan 2014. bilo 721 centimetar. Danas je na oko 200, ali je proteklih dana u samo nekoliko sati raslo metrima.Sada smo kaže gradonačelnik talas dočekali spremniji, ali moramo razmisliti o golim sječama i pošumljavanju.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић