5,4 stepena po Rihteru

Stanovnici u strahu pobjegli iz kuća: Nevesinje ne pamti ovakav zemljotres

  • 26.11.2019. 19:05

Hercegovačko tlo danas se treslo nekoliko puta, najžešče je bilo u Nevesinju. Zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru sa epicentrom svega 11 kilometara od Nevesinja najviše je uzdrmao Hercegovinu i napravi štete, na sreću povrijeđenih nije bilo.

Stanovnici ipak u strahu, kažu da ne pamte ovakav zemljotres, pričaju da su istog trena pobjegli iz kuća i stanova.

- Ja sam bi tu sve se treslo, sve je igralo po stanu i šporeti i vetrina i sve živo igra.
- Čim je počelo, istog trena smo sišli u košuljama pa u papučama nisu imali kada obuči jaknu na sebe. ja sam bio ispred zgrade.
- Da li pamtite ovakav zemljotres? pa ne pamtim, bio je negdje 81 ili 82 ne znam tačno ali nije bio vakav.
- Danas mi je oštećen klesani kamen na kući imam i gore oštećenja na prezidama, kažu građani.

I učionice nevesinjskih škola odmah su ostale prazne. Nastave nije bilo a neće je biti ni sutra jer su djeca u strahu kažu nadležni. Na svim obrazovnim ustanovama popucali su zidovi a na nekim mjestima pali su dijelovi plafona.

"Jako jako se zatresao objekat, svi zaposleni su pravilno postupili i djeca su na vrijeme evakuisana , sigurno, prošli smo bez povrijeđenih", kaže Mara Šaran, direktor OŠ Risto Proroković Nevesinje.

Odmah je zasijedao i štab za vanredne situacije u Nevesinju, spremni su kažu da reaguju a pomoći će i republčke institucije. Na redu je sabiranje šteta. Zemljotres je stvorio problemi i na selu kako i u gradu, padali su krovovi a rušili su se i dimljaci.

"Pa kako je sve izgledalo u tom trenutku u 11:19 časova i kako se treslo mislim da je dobro, što je najvažnije nema povrijđenih a ove štete ćemo nadoknaditi i mislim da niko neće ostati da mu nećemo pomoći", kaže Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

"Ljudi su prisebni, pametni, nije bilo velike panike što je vrlo važno. Djeca su naša pametna i ono što su uradili jeste ono što bi svak uradio, izašli su iz objekata", kaže Mladen Zubac, načelnik Štaba za vanredne situacije nevesinje.

I stručnjaci kažu da je ovo jedan od jačih zemljotresa u zadnje vrijeme ne samo na području Hercegovine nego i šire. Nadaju se da će ovaj jutrošnji neće za dugo ponoviti .

"Mogu da kažem da  se na tom dijelu mogu očekivati zemljotresi tog intezitteta  pa čak i jači ali ono što mogu da kažem sa nekakvom vjerovatnoćom i voljela bi da bude tako  ali sve je u božijim  rukama, da mogu mirno da spavaju ja se nadam da neće biti jačih zemljotresa od onog što se desio jutros", kaže Snježana Cvijić Amulić, seizmolog u RHMZ Republike Srpske.

A jutros je sve počelo malo prije četiri sata. Osim Nevesinja zemljotres je štetu napravio i u Mostaru, Ljubinju i Berkovićima.

Тагови:
  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм