Šamac

Stabilno stanje, nadolazeći talas neće biti problematičan

  • 14.05.2019. 19:42

Talas koji je Dobojlije prošle noći držao budnim stigao je u Šamac i za oko metar digao je nivo Bosne u tom gradu. Službe prate stanje u nebranjenom dijelu od Crkvine do Šamca. 

Redovno je, a ohrabruje ih kažu nivo Save. 

Sava kod Šamca oko podne je bila na 4 metra. Od redovne odbrane od poplave dijele je još dva i po, od vanredne, tri metra. 

Obje rijeke, međutim, rastu desetak centimetara na sat. Očekuje se da Sava raste u naredna 3-4 dana. Trenutni nivo nije alarmantan.

"Što znači da ona dovoljno ima prostora da može primiti rijeku Bosnu, napomenuću samo 400 centimetara je u ovom momnetu, može prmiti rijeku Bosnu u potpunosti", kaže Đorđe Milićević, načelnik opštine Šamac. 

U mjesnim zajednicama uz rijeku Bosnu se dežura. Formiran je centar za komunikaciju. I službe i tehnika su spremni da djeluju.

"Ušće Bosne vodoprivredno preduzeće koje provodi najvećim dijelom te mjere, preventivno je pripremilo oko 2000 vreća za zatvaranje ovih prolaza", kaže Predo Pajić, Civilna zaštita Šamac. 

Iz Pisara je uzvodno do Crkvine poranio i Radovan Vitezović. Prije pet godina nivo vode u kući je bio metar i trideset, pa je pogled usmjeren ka rijeci. 

Radovan Vitezović „Izgleda velika i moćna i zastrašujuće. U odnosu na 2014 meni to previše liči i jedini spas možda da padavine stanu“. 

Tome se nadaju i u gradu. Opkoljeni Bosnom i Savom, Šamčani strahuju. 

„Pa naravno, imajući u vidu iskustvo od pročle poplave svi su pod nekim strahom da se ne desi ponovo“. 

„Ima i te kako, ko je preživio mora da se boji“. 

Bosna je sada prioritet, kažu u Šamcu. Ona se na potezu od Doboja do svog ušća u Savu na pojedinim mjestima izlila na oranice. Šamčani se nadaju da ni kod njih neće prijetiti kućama. O Savi će misliti u narednim danima, i za odbranu  udružiti kapacitete sa susjednim opštinama.

Тагови: