Obrazac ponašanja

Šta se sada smije, a šta ne smije reći?

  • Извор: АТВ
  • 23.07.2021. 15:12

Nametanjem Odluke koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a kojim je za negiranje genocida predviđena kazna i do pet godina zatvora, pokušaćemo pronaći uobičajene izjave zbog kojih možete biti kažnjeni prema ovom zakonu.

"U Srebrenici nije bilo genocida", biće zabranjena rečenica, ili rečenica sa krivičnom odgovornošću za građane BiH.

Svako negiranje presude suda u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid biće kažnjeno.

"U Srebrenici se dogodio zločin, ne genocid", značilo bi da se grubo umanjuje ili pokušava opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda za bivšu Jugoslaviju. Za ovo lice slijedi kazna od pest mjeseci do pet godina.

"Ako nosite majice ili neke druge odjevne predmete na kojima su istaknute osobe koje su presuđene za zločine u ratu u BiH", smatraće se da remetite javni red i mir i da je to uvredljivo, bićete kažnjeni.

Štampanje plakata, bilborda ili dijeljenje letaka u kojima se nalaze lica presuđena za ratne zločine u BiH ili se na njima negira genocid u Srebrenici, zaprećena je kazna od najmanje jedne godine zatvora.

"Ulica generala Ratka Mladića", takve izjave ili takva djela da se po nekome ko je pravosnažnom presudom osuđen za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, imenuje javni objekat kao što je ulica, trg, park, most, institucija i slično, registruje naziv po ili prema licu osuđenom za genocid i slično, kazniće se zatvorom od najmanje tri godine.

Zaposleni u institucijama koji prekrše ovaj zakon kazniće se kaznom zatvora od najmanje tri godine.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.