Vrijeme je za zimnicu

Šta se radi u oktobru - priprema povrća za zimu

  • 06.10.2019. 12:09

Oktobar je, dimnjaci se puše, a iz kuća se širi miris zimnice, džema i slatka. Pinđur, ajvar, cvekla, turšija - samo su dio slanih zimnica koje se prave na našim prostorima.

Ipak, sve ono što uberete u bašti ili u prirodi možete iskoristiti za zimnicu. Možete se poigrati i spojiti nespojivo. Samo od tikve možete napraviti slatko, džem ili da ju jednostavno ukiselite sa lukom. Da, dobro ste čuli, to povrće je idealno za slanu ili slatku zimnicu. Sve to ove jeseni prave u banjalučkoj Gradskoj bašti.

"U zimnicu ja sam uvela i batat, u kiseljenju, u slatko slanoj zimnici ga uveliko koristim, u ajvaru ga koristim jako puno, u sosovima kojekakvim, u kečapu obavezno. Tomatilo koristimo, to je zamjena za paradajz, vrlo je rodan, ne napada ga plemenjača, jako dugo se može čuvati i zašto to ne iskoristiti", rekla je Milka Tamamović, Gradska bašta.

Ipak, mnoge domaćice se drže sandardnih zimnica i salata. Ne žele da probaju nešto drugačije i da se igraju sa onim što priroda daje. Drže se paprika, krastavaca, turšije ili pak šarene salate. Za dobru zimnicu najbitnije je da se salata dobro očisti, a preporučljivi su prirodni konzervansi. Dobar izbor tegli je već pola posla, kao i da se dobro pasterizuje. Starinski način pripreme kombinovan sa savremenim tehnikama je idealan za pripremanje zimnice u kućnoj radinosti. 

"Ako hoćemo nešto svoje, nešto specifično, nešto što ocrtava nas, onda to radimo sami i pripremamo na nekakav način koji je zaista najadekvatnija priprema, da bi našoj porodici dali što je moguće najbolju namirnicu. Nema zaista potrebe za upotrebom konzervansa, vinobrana i ostalo. Šta je zamjena? Zamjena je drugačiji način rada, drugačija pasterizacija. Pasterizacija će pomoći da savršeno dobro očuva, određena količina soli, određena količina šećera, izbalansirano. Tako da jednostavno ubacujemo nekakve namirnice, recimo ubacuje se dosta začinskog bilja, ja jako puno koristim vinovo lišće, višnjin list u tu svrhu i jako puno drugih začinskih biljaka koje jednostavno pomažu da se ta zimnica daleko bolje očuva", istakla je Milka Tamamović.

I ono posljedne, ali i ne najmanje bitno. zimnicu treba odložiti na suvo i tamno mijesto. Idealna sobna temperatura prostora u kojem ju čuvate trebala bi imati oko deset stepeni. Ako ste početnik u pravljenju zimnice, savjet ili recept od bake je svakako puno bolji od onih koje možemo naći na internetu.
 

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.