Dabićevina

Srpski povratnici dobili asfalt, sredstva donirala Vlada Srbije

  • 02.10.2018. 19:51

Na probleme Srba u Mostaru gradske i kantonalne vlasti ne mare mnogo. Zato je malobrojnom srpskom življu stigla pomoć od Vlade Srbije. Zahvaljujući donaciji, prvi put naselje Dabićevina u Bijelom Polju kod Mostara dobilo je asfalt. Tamo živi četrdeset povratničkih domaćinstava. Kažu, sada je život upola lakši.

"Dosta znači dosta. Da ne govorim kakva je bila prašina, ovo je za djecu raj, bicikla, kolica. Znači i đacima".

"Znači nam puno, jer ovdje je bilo makadama, lokve, glib i nije se moglo prolaziti", istakli su povratnici.

Kada u jesen učestaju mostarske kiše do kuća se jedva pješke dolazilo, a u proljeće tamošnji Srbi imali bi pune ruke posla popravljajući devastirane ulice. Kucalo se na vrata mnogih, ali uzalud. U Mostaru se danas jasno mogu prepoznati mjesta gdje žive Srbi.
 
"Ako se vozite nekom dionicom puta kroz neko naselje i naiđete na neosvjetljenu kuću ili na dio puta gdje je makadam, i to vrlo loš makadam onda ste sigurni da ste u srpskom povratničkom naselju. Evo zahvaljujući predsjedniku Vučiću i Dodiku mi smo uspjeli da dobijemo neka sredstva i uložimo u infrastrukturu", istakao je Radislav Tubić, potpredsjednik Koordinacije Srba Mostar.

Osim u Dabićevini, zahvaljujući donaciji, asfaltirano je još nekoliko srpskih ulica u gradu na Neretvi, a neke su tek dobile rasvjetu. Vlada Srbije do sada je u mostarsku infrastrukturu uložila oko 300 hiljada maraka.

"Uz ogromne napore i žrtve koje je Koordinacija uložila uz pomoć Vlade Srbije mi smo upsjeli da ovaj dio puta asfaltiramo. Nadamo se da ćemo i u narednim projektima, a tako nam je i obećano da ćemo dobivati određena novčana sredstva radi poboljšanja života srpske populacije u gradu Mostaru", istakao je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije Srba Mostar.

Osim loše infrastrukture, malobrojni mostarski Srbi imaju i drugih problema. Teško dobijaju novac iz budžeta grada Mostara, a još teže stalno zaposlenje.


 

Тагови: