Poslije Samita u Sofiji

Srpska korak bliže izgradnji autoputa Prijedor-Banjaluka

  • 09.07.2018. 19:31

BH delegacija, u kojoj su bili Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjetu ministara BiH i Mirko Šarović ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, nije bila saglasna da projekti iz Republike Srpske budu dio zvaničnog protokola Samita "16+1" u Sofiji, poručuje ministar saobraćaja i veza Srpske nakon povratka iz Bugarske.

Neđo Trninić objašnjava da je delegacija Srpske otišla u Sofiju na poziv kineske ambasade i da su kineske kompanije kandidovale projekte izgradnje autoputeva u Srpskoj za zvanični dio skupa. 

Riječ je o projektu za izgradnju autoputa Prijedor - Banjaluka, kao i Protokolima o saradnji za autoputeve Doboj - Vukosavlje i Vukosavlje - Brčko. 

Pomalo neprijatna situacija riješena je tako što je delegacijom iz Republike Srpske potpisano šta je trebalo nekoliko minuta prije početka zvaničnog djela čime je potvrđena izgradnja 42 kilometra autoputa od Prijedora do Banjaluke, u narednih pet godina, sa cijenom od 297 miliona evra. Zbog čega se sve tako desilo, Trniniću nije jasno. 

"Kad smo tamo došli kineska strana nam se izvinula i skenula pažnju da bosanska delegacija nije zato da se ide u zvaničan protokol, čak koliko sam dobio informaciju od kineskih partnera rečeno je da će Zvizdić napustiti Samit ako projekti iz Republike Srpske budu u zvaničnom protokolu", istakao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza u Vladi RS.

Mirko Šarović odgovara da nije ni znao da je delegacija iz Republike Srpske u Sofiji. Kaže da nema razloga da bude protiv infrastrukturnih projekata u Srpskoj.

"Apsolutno ne znam šta je bilo, ko, odnosno ministar Trninić pregovarao sa bilo kojom kineskom kompanijom i da li je zaključio bilo kakav protokol. Mene ministar nije nazvao, ja se sa njim nisam čuo mjesecima, možda ima i godina dana, niti bilo ko iz kineske ambasade. Ja sam od vas novinara čuo da su oni prisutni u Sofiji, nikome se nisu javili niti tražili bilo kakvu asistenciju", naglasio je Šarović.

Bez obzira na sve, priča oko izgradnje autoputa Banjaluka-Prijedor ide po planu, kaže direktor Autoputeva Srpske. Kineski partneri obezbijediće sredstva, a u prve dvije godine Srpska je dužna da riješi projektnu dokumentaciju, obezbijedi finansijska sredstava i  eksproprijaciju zemljišta. Nakon toga, kaže Dušan Topić, kreće koncesioni period.

"Ovo je ugovor po principu broja vozila, i broja saobraćaja, tako da je naša obaveza da, ne da brojimo broj vozila, nego da određenu sumu koja se definiše ovim ugovorom vraćamo na godišnjoj bazi. Plan je da u početku broj vozila neće biti dovoljan da se izmire te obaveze, ali kasnije u narednih 25 gdina biće više nego dovoljan", istakao je Dušan Topić direktor J.P. "Autoputevi" RS.

Godišnje bi trebalo da bude vraćeno 30 miliona evra duga. Plan je da polovina bude pokrivena od naplate putarine u prvih pet godina. Protokolom koji je potpisan na Samitu stekli su se uslovi da se traži saglasnost Komisije za koncesije Vlade Srpske, Vlade Kine i mišljenje Pravobranilaštva Srpske, kako bi konačan ugovor bio potpisan u septembru. 

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.