15. septembar

Srpska i Srbija obilježavaju zajednički praznik: Dan srpskog jedinstva

  • 26.08.2020. 11:39

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je stigla odluka o obilježavanju zajedničkog praznika Republike Srpske i Srbije i da to bude 15. septembar, dan kada je probijen solunski front.

"Danas smo dobili odluku o zajedničkom prazniku, dogovorili smo se da predložimo našim drugim organima, to bi bio Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar dan kada je probijen Solunski front. To bi bilo zajednički obilježeno i u Srbiji i Srpskoj gdje bismo ne smetajući nikome pokazali da je uspjeh jednih i uspjeh drugih i da niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić rekao je nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske da će Srbija do kraja ili početkom naredne godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Srpskoj.

Istakao je da je moralna obaveza Srbije da bude uz Srpsku.

- Želimo da ljudi u Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im djedovi ostavili - rekao je Vučić.

Naveo je da su razgovarali i o veoma značajnoj temi, a to je gradnja aerodroma u Trebinju.

Predviđa da bi prvi avion sa ovog aerodroma mogao da poleti do marta 2022. godine.

- To nisu mala ulaganja, ali vjerujem da će projekat biti isplativ i od velikog interesa za Srbiju, kao i narod u Hercegovori i Crnoj Gori - rekao je Vučić.

 Istakao je da se razmatra i opciju učešća u rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci, ali o tome će se, kako je rekao, tek  pričati.

Dodaje da će se formirati zajednička industrijska zona sa Srpskom, gdje bi trebalo zajedno da se radi na dionici autoputa od 18 kilometara.

- Razgovarali smo i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji - rekao je Vučić.

Kako kaže, takođe je važno da preduzeća kojima upravlja Srbija imaju pravo na različitim tenderima na nivou BiH.

- Pričali smo i o obrazovanju. Ići ćemo na ujednačavanje školskog programa, bukvara, kao i u zajedničkim ekskurzijama - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će organozivati zajednička takmičenja učenika Srbije i Srpske.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)