Predsjednik Republike Srpske

Srpska i Bugarska imaju dobru saradnju i razumijevanje

  • 02.03.2020. 11:57

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da Srpska i Bugarska imaju dobru saradnju i razumijevanje, što se ogleda i u tradicionalnom obilježavanju Nacionalnog dana Bugarske u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski".

"Zadovoljstvo je što sam danas ovdje na tradicionalnom obilježavnju ovog praznika. Ovo je dokaz otvorenosti Banjaluke za sve koji žele da sarađuju, a takvih je dosta", rekla je Cvijanovićeva novinarima na obilježavanju Nacionalnog dana Bugarske u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski".

Ona je istakla da je dobro političko razumijevanje, kakvo imaju Srpska i Bugarska, pretpostavka za ekonomsku saradnju.

"Naravno da postoji prostor za unapređenje svih oblika saradnje. Jačanje kulturnih veza i dobro razumijevanje jasna su i dobra poruka i za one koji će se baviti ekonomijom", kaže Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, Banjaluka i Republika Srpska žele da iskažu ljubav za solidarnost bugarskog naroda i Vlade.

"Posebno mi je drago što je ovdje sa nama ambasador Bugarske. Naša obaveza je da pamtimo ono što su dobri ljudi uradili, a svakako ono što je uradila Bugarska, u vrijeme kada nam je trebala pomoć, jeste što generacijama živi u Banjaluci i pronosi se u ovoj školi", rekla je Cvijanovićeva i poželjela da djeca u Srpskoj i Bugarskoj žive u miru.

Ona je napomenula da se i u budućem vremenu treba pokazati zahvalnost Bugarskoj za pruženu pomoć.

Ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa naglasila je da je tradicija da djeca u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" obilježavaju Nacionalni dan Bugarske.

"Zahvalna sam predsjedniku Republike Srpske što je danas sa nama. Slavimo i Dan Materica koji je simbol zdravlja i sreće", rekla je Karabaševa.

Direktor Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" Dušan Mišljenović rekao je da će u ovoj školi, koju pohađa 1.005 učenika, ova sedmica biti posvećena kulturi, istoriji i književnosti Bugarske.

"Ovaj praznik obilježavamo godinama, jer su našu školu sagradili 1972. godine narod i Vlada Bugarske na čemu smo zahvalni. Značajno je što imamo uspješnu višegodišnju saradnju sa Ambasadom Bugarske u BiH i školom `Georgi Stojkov Rakovski` iz Sofije", naveo je Mišljenović.

Đaci su povodom Nacionalnog dana Bugarske priredili prigodan program.

Bugari slave kao nacionalni praznik 3. mart, kada je 1878. godine postignut Sanstefanski mirovni sporazum po završetku rusko-turskog rata.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином