Zlatibor Lončar

Srpska dobila ustanovu za ponos

  • 23.09.2018. 09:25

U Banjaluci je juče svečano otvoreno Sjeverno krilo i centralni blok Univerzitetskog kliničkog centra, u prisustvu ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, koji je poručio da će građani RS sada imati uslove za liječenje kakvi postoje u svjetskim metropolama, a ljekari i medicinsko osoblje mogucnost za kvalitetno usavršavanje.

Lončar je istakao značaj ulaganja u zdravstvo, kako u kadrove, tako i u infrastrukturu i opremu.

"Republika Srpska danas dobija ustanovu za ponos, gdje će građani imati uslove za liječenje kakvi postoje u bilo kojoj svjetskoj metropoli, a ljekari i medicinsko osoblje mogućnost da se u savremenom i modernom ambijentu kvalitetno usavršavaju. U Srbiji ćete, kao i do sada uvijek imati podršku i iskrenog partnera", istakao je Lončar "apelujući" na zaposlene u UKC RS da pruže podršku direktoru Vladu Ðajiću u njegovom radu.

Ministar se posebno zahvalio rukovodstvu Republike Srpske - predsjedniku Miloradu Dodiku, premijerki Željki Cvijanović i ministru zdravlja Draganu Bogdanoviću na istrajnosti da jedan kapitalni projekat uspješno izvedu do kraja i u roku.

U delegaciji ministra zdravlja Srbije bili su direktorka RFZO Sanja Škodrić Radojević, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i vd direktora KCS Milika Ašanin, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Vrijednost projekta iznosi 84 miliona evra, a realizovan je za 43 mjeseca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podsjetio je da je 1998. godine zatekao Klinički centar u očajnom stanju i da je prioritet bio da se počne rekonstrukcija.

"Čekali smo da se vratimo 2006. godine da počnemo sa tim. U međuvremenu, sve je stajalo", rekao je Dodik.

Kako je rekao, moraju se otvoriti bolnica u Istočnom Sarajevu, i izgraditi bolnica u Doboju.

Ministar zdravlja Srpske Dragan Bogdanić rekao je da će se ovaj dan pamtiti.

"Trebalo je da prođe više od 50 godina da se napravi jedna ovakva ustanova, ali uspjeli smo. Sve ovo vrijeme imali smo podršku da napravimo UKC od predsjednika i premijerke, svih ministara i direktora UKC u ranijem periodu. Posebno se zahvaljujem pacijentima koji su imali strpljenja, ali od danas imaju bolje uslove i kvalitetniju uslugu", dodao je Bogdanić.