Srpska dobija zakon o mobingu

  • 06.08.2020. 19:35

Republika Srpska do kraja godine prvi put u istoriji dobija Zakon o mobingu.

Uznemiravanje na radu je svako ponašanje prema radniku, grupi radnika ili poslodavcu koje može nanijeti štetu fizičke, psihičke ili seksualne prirode, stoji u dokumentu koji su sindikalci uputili Vladi Srpske. Dobili smo brojne prigovore radnika da se nad njima vrši mobing, poručuju iz Saveza sindikata. 

"Ono što je bitno za nas kao nekoga ko predstavlja radnike Republike Srpske jeste da su definisane radnje uznemiravanja na radu, konkretne radnje koje je do sada jako teško bilo dokazati i naravno definisan je postupak za ostvarivanje prava na zaštitu od uznemiravanja na radu. Ovaj zakon će definitvno poboljšati radno zakonodavstvo odnosno njegov glavni cilj jeste prije svega preventivno dejstvo", kaže Sandra Ristić, stručni saradnik za pravne poslove u Službi za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata.

Donošenje ovog zakona je veoma važno jer je mobing sve više prisutan, poručuju iz kancelarije Obmudsmana za ljudska prava. Na godišnjem nivou u prosjeku stigne od 40 – 80 žalbi na mobing. 

"Mi u svakom slučaju provodimo postupak istrage. Na samom početku stranka će  
dobiti pravni savjet na koji način najbolje da zaštiti svoja prava, koje sve mehanizme zaštite ima na raspolaganju. U slučaju da utvrdimo da su žalbe osnovane, mi postupak istrage provodimo na način da od odgovorne strane zahtjevamo izjašnjenje na navode žalbi i ako utvrdimo da je došlo do povrede izdajemo preporuke i pratimo njihovo provođenje", kaže Predrag Raosavljević, šef Odjela za eliminaciju svih oblika diskriminacije.

Poslovna zajednica nema primjedbe na ovaj Zakon, mada je za njih dovoljan i Zakon o radu u kojem je, kažu, sve definisano. Radnik se, poručuje Saša Trivić, ne smije uznemiravati jer nam je on prije svega potreban. 

"Obzirom na želje Sindikata da se neke stvari definišu mi smo pristali na to. Već je vidljivo bar ovih zadnjih 5, 6 mjeseci krize da su poslodavci promijenili svoj stav prema radnicima da se puno više nego prije trude", Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Dokument je upućen Vladi, koja treba da utvrdi nacrt. Nakon toga slijede javne rasprave pa izrada prijedloga i potom usvajanje zakona. 

Тагови: