Izgradnja obilaznice oko Doboja

Srpska dobija 150 miliona evra kredita za koridor "5C"

  • 10.05.2019. 19:24

Sve će biti spremno za izgradnju druge faze izgradnje koridora 5C kroz Republiku Srpsku do ljeta sljedeće godine - stižu najave iz Republike Srpske, dan nakon što su ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, Vjekoslav Bevanda i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, potpisali Ugovor o kreditu od 210 miliona evra. 

Republika Srpska od kredita dobija 150 miliona, za izgradnju 5,3 kilometra obilaznice oko Doboja, koja će spajati Rudanku i Putnikovo brdo na entitetskoj granici.

"Šta nas čeka nakon potpisivanja ovog sporazuma je da mi provedemo proceduru u Republici Srpskoj, i donesemo odluku o zaduživanju. U međuvremenu, glavni projekat za tu dionicu autoputa postoji, mi treba da provedemo postupak eksproprijacije, da završimo to i naravno tendersku proceduru", kaže Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske.

Dionica u Republici Srpskoj bi se spojila sa dionicom u Federaciji BiH, čija izgradnja bi trebalo da počne u isto vrijeme. Devet kilometara autoputa u Federaciji bi išlo od Putnikovog brda, preko Usore, do Medakova. Koliko sutra bi trebalo da krenemo sa eksproprijacijom, da bismo stigli da sve uradimo na vrijeme, ocjenjuju u Autoputevima Republike Srpske. Kažu da cijena jeste visoka, ali da se radi o složenom projektu.

"150 miliona za šest kilometara izgleda možda mnogo, ali treba naglasiti da tu imamo dva tunela, jedan veliki zasjek sa veoma visokim potpornim zidom, imamo jedan vijadukt između dva tunela. Dva tunela - jedan je 700 metara, a drugi 1.600 metara", kaže Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi Republike Srpske".

Rok za izgradnju 14 kilometara autoputa kroz Republiku Srpsku i Federaciju BiH je 2022. godina. U martu ove godine, potpisan je ugovor za izgradnju prve faze koridora 5C, od Johovca do Rudanke, vrijedan 62,5 miliona evra. Za ovaj projekat se još čeka građevinska dozvola.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.