Alen Šeranić

Srpska bi uskoro trebalo da nabavi opremu i aparat za tipizaciju tkiva

  • 03.06.2020. 14:37

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republika Srpska Alen Šeranić izjavio je danas da bi Srpska uskoro trebalo da nabavi opremu i aparat za tipizaciju tkiva.

Šeranić je rekao da su uz aparat za tipizaciju tkiva neophodne različite vrste separatora za tu aktivnost, te da su se u Srpskoj sada i stekli uslovi za ove aktivnosti.

"Mi smo stekli sada uslove, što se tiče samog Zavoda za transfuziju koji je svojom reorganizacijom unutar Banjaluke, izmještanjem određenih kapaciteta prema Kliničkom centru. Osposobljen je odgovarajući prostor, a imamo i kadar koji je tu spreman", rekao je Šeranić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je ovaj projekat kandidovan putem programa investicija Vlade Republike Srpske, odnosno nabavka te opreme za ovu godinu.

Govoreći o pacijentima u Republici Srpskoj kojima je potrebna transplantacija, Šeranić je rekao da je u januaru bio finalizovan nacrt sporazuma sa Italijom o slanju u tu zemlju na transplantaciju.

On je pojasnio da je italijansko Ministarstvo zdravlja insistiralo na ovom aktu, kako bi se sistematski i organizovano pristupilo ovom problemu.

"Nadam se da ćemo to sada inicirati, ali će to zavisiti od Italije, uzimajući u obzir njehovu trenutnu situaciju u vezi sa virusom korona", rekao je Šeranić, te izrazio nadu da će i to biti riješeno.

Kada je riječ o registru donatora u Republici Srpskoj i drugih aktivnosti u vezi sa zakonom o transplantaciji ljudskih tkiva, ćelija i organa, on je rekao da je Ministrastvo zdravlja i socijalne zaštite pokrenulo rješavanje tog pitanja, odnosno da aktivno radi na tome.

"Unutar Ministarstva smo se reorganizovali. Napravili smo Odsjek za transplantaciju i biomedicinu, što je jedan od neophodnih uslova da bi se na jednom mjestu mogli pratiti i primati podaci, te organizovati sve to. Imamo akcioni plan koji smo razvili. U januaru smo krenuli sa svim tim kako bismo to priveli kraju u smislu da završimo sve preduslove da bismo građanima Republike Srpske omogućili te aktivnosti", rekao je Šeranić.

ODLIČNA ORGANIZACIJA BOLNICE "SRBIJA" U VRIJEME EPIDEMIJE VIRUSA KORONA

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo organizacijom Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu u vrijeme epidemije virusa korona, te kako su zdravstveni radnici ove ustanove odgovorili na epidemiju i liječili pacijente.

Šeranić je rekao novinarima da je sa rukovodstvom Bolnice danas razgovarao i o budućim aktivnostima i organizaciji ove zdravstvene ustanove u oktobru, kada bi moglo da dođe do novog talasa virusa korona i kada se dešavaju učestalije respiratorne infekcije.

Šeranić je naveo da je sa rukovodstvom pregledao stanje opreme i medicinskih sredstava kojima raspolaže bolnica, te da je dogovoreno organizovanje određenih stručnih skupova, kako bi medicinski radnici iz Republike Srpske imali priliku da razmijene iskustva i kako bi se mogli pripremiti za novi talas virusa korona.

"U fokusu su bile aktivnosti koje se trenutno rade u ovoj bolnici", rekao je ministar zdravlja nakon razgovora sa rukovodstvom Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu.

On je naglasio da je u toku rekonstrukcija objekta "Banjaluka", budućeg centra transfuzije u Istočnom Srajevu.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice "Srbija" Nebojša Šešlija izjavio je da je Šeranića upoznao o svim mjerama koje je bolnica preduzimala za vrijeme epidemije virusa korona, odnosno o mjerama i uputstvima koje je ova zdravstvena ustanova primjenjivala, na preporuku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Šešlija je rekao da je u Bolnici "Srbija" trenutno smještena jedna osoba kod koje je potvrđen virus korona, te da je prvi nalaz ovog lica bio negativan i da se nada da će biti i drugi, što bi značilo da se ovo lice oporavilo.

"Do sada je u Bolnici `Srbija` uzeto 308 briseva, a 15 lica koje je bilo pozitivno na virus korona je bilo hospitalizovano u ovoj zdravstvenoj ustanovi", rekao je Šešlija, te istakao da nije bio nijedan slučaj zaraze virusa korona među zdravstvenim radnicima i osobljem.

Prema njegovim riječima, preminulo je jedno lice kod kog je utvrđeno prisustvo virusa korona, a koje je imalo više udruženih hroničnih bolesti. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина