Učenici Medicinske škole

Srednjoškolci u parlamentu tražili bezuslovnu zdravstvenu zaštitu

  • 25.02.2019. 19:30

Učenici Medicinske škole u Parlament su došli sa jasnim stavom - djeca od 15 do 18 godina ne bi trebalo da plaćaju participaciju. Kažu: moraju da imaju bezuslovnu zdravstvenu zaštitu. 

"Cilj je bio da izaberemo temu koja je negdje u vezi sa našom strukom, a koja će učiniti neko dobro za  generacije mlađe od nas i generacije poslije nas. Nisu možda toliko ni skupe te participacije, ali to bi svakako bila olakšica i roditeljima", kaže Duška Grahovac, učenica Medicinske škole.

Podrška im stiže od potpredsjednika Narodne skupštine. Milan Petković kaže da su zahtjevi učenika u skladu i sa Konvencijom o pravima djeteta.

"U Republici Srpskoj nemamo tačno definisan pojam djeteta u zakonskom smislu, nego da samo Krivični zakon predviđa da su djeca do 18 godina stariji, odnosno mlađi maloljetnici. Zaključak je taj da se obaveže i Ministarstvo zdravlja, ali i Fond zdravstvenog osiguranja da djeci pruže pravo na zdravstvenu zaštitu i da sva djeca do 18 godina imaju pravo na besplatno liječenje bez učešća participacije", rekao je Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ni Ombudsman nema ništa protiv. Stiže poruka da nejednak pristup prema djeci do, i nakon 15 godina, kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, krši njihova prava.

"Jedan od osnovnih zahtjeva Konvencije je da djeca - a djeca su svi do 18 godina - pod istim uslovima ostvaruju prava iz Konvencije. Kada je u pitanju zdravstvena zaštita djece - tu imamo nejednak pristup, a nejednak pristup uvijek dovodi do povrede prava djeteta", istakla je Nada Grahovac, zamjenik ombudsmana za dječija prava Republike Srpske.

O svemu se razgovaralo na okruglom stolu "Da li je zakon iznad prava djeteta?" Iz Ministarstva zdravlja stiže poruka da će razmotriti danas donesene zaključke i naći način kako da ih ugrade u nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i osiguranju, čije se izmjene očekuju ove godine.