Raspisan konkurs

Srednjoškolce u đačkim domovima čeka 800 kreveta

  • 16.06.2018. 13:48

Trka za smještaj počela je u tri od četiri đačka doma u Srpskoj, a učenicima, koji će srednju školu pohađati u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Trebinju, u novoj školskoj godini na raspolaganju će biti gotovo 800 mjesta.

Najviše mjesta, odnosno 240 kreveta, na raspolaganju je u banjalučkom Srednjoškolskom domu, koji je u petak raspisao konkurs za prijem učenika za idući školsku godinu.

Za po četrdesetak manje mjesta imaće srednjoškolci koji za smještaj konkurišu u domovima u Bijeljini i Trebinju, dok dobojski Dom učenika na raspolaganju ima 150 kreveta.

Srednjoškolci, bez obzira na to u koji dom od ova četiri "upali", za smještaj i hranu na mjesečnom nivou izdvajaće po 75 maraka, osim djece ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije, čiji troškovi se finansiraju iz budžeta Republike Srpske u punom iznosu od 170 KM.

Za smještaj u Srednjoškolskom domu Banjaluka upisni rok počinje 25. juna i trajaće do 3. jula, dok će za preostala slobodna mjesta upis biti moguć u avgustu.

"Osnovni preduslov za smještaj i ishranu u Domu jeste da su kandidati redovni učenici. Osim toga, boduje se i uspjeh učenika u prethodnom školovanju, socijalni status porodice iz koje dolazi i udaljenost mjesta prebivališta od škole", navedeno je u konkursu.

Direktor Doma učenika u Bijeljini Vladimir Vulović istakao je da je upis đaka u ovoj ustanovi počeo 12. juna i trajaće do avgusta, nakon čega kreće upis studenata, koji popunjavaju preostala slobodna mjesta.

"Kapacitet Doma je 195 kreveta, što je dovoljno za ovaj grad. Srednjoškolci u Domu, pored tri obroka i smještaja, imaju na raspolaganju internet, sportske terene i čitaonicu", kazao je Vulović i dodao da su kriterijumi po kojima se biraju stanari, odnosno pravi rang-lista isti kao i u ostalim đačkim domovima u RS.

U dobojskom Domu učenika mjesta ima za 150 đaka, što je, prema riječima direktora ove ustanove Saše Šumatića, sasvim dovoljno.

"Upis đaka je počeo 11. juna i traje do 26. juna", rekao je Šumatić.

Dom učenika u Trebinju konkurs za prijem učenika raspisaće tek krajem mjeseca.

Ove godine mjesta će biti za 207 đaka. Djeca u ovom domu imaju sve što bi imali i kod svoje kuće, ako ne i više - rekli su u trebinjskom Domu učenika.

Povlastice

Đački dom u Banjaluci u okviru svojih smještajnih kapaciteta obezbjeđuje do deset odsto mjesta za smještaj i ishranu učenika sa invaliditetom, zatim sa hroničnim bolestima i blizance. Kandidati iz pomenutih kategorija koji nisu dobili smještaj po redovnom konkursu imaju pravo da podnesu zahtjev da se posebno rangiraju u okviru namjenski predviđenih kapaciteta doma.

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.