Mjere bezbjednosti na najvišem nivou

Srebrenica: Privode se kraju pripreme za sutrašnju komemoraciju

  • 10.07.2018. 19:11

Pripreme za sutrašnju komemoraciju srebreničkim žrtvama privode se kraju. Mjere bezbjednosti su na najvišem nivou. 

Brojni policajci, u uniformama i civilu, raspoređeni su u Srebrenici i Potočarima. Do sada, nije bilo incidenata. Među prvima su, do memorijalnog kompleksa, stigli maratonci iz Vukovara, a za njima i učesnici trodnevnog Marša mira.  

Vukovarcima, kojima su se pridružili trkači i iz drugih gradova, za pet dana pretrčali su 227 kilometara. Kako kažu - u znak sjećanja na sve žrtve proteklog rata, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

"Sve ovo što radimo, radimo za budućnost, da se nešto ovako više nikada nikome ne bi dogodilo. Takođe ću naglasiti da mi trčimo za sve nevino stradale žrtve, Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale narode koji žive na ovim prostorima", rekao je Ekrem Bećirović, zamjenik predsjednika Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagreba.

Pripreme i sutrašnji komemorativni skup obezbjeđuje Policija RS, uz podršku ostalih bezbjednosnih agencija iz BiH. Načelnik opštine, Mladen Grujičić, poručuje da Srebrenica danas želi da zadrži svakog svog stanovnika, da svi mogu, i trebaju, da žive zajedno. Nada se da će sve proteći u najboljem redu ali se i prisjeća pretprošle godine kada je, kako kaže, sve bilo dobro organizovano i kada je, i pored toga,  tadašnji premijer, a sadašnji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, napadnut. 

"Nemamo tenzije koje su uvijek prethodile 11. i 12. julu, koje su se nametale, koje su dovodile do ruba incidenta. Dakle, prošla godina, nadam se da će i ova proteći u najboljem mogućem redu", rekao je Mladen Grujičić.

U opštini Srebrenica održana je i komemorativna sjednica, na kojoj je, minutom ćutanja, odata počast svim srebreničkim žrtvama. Sjednici su prisustvovali predstavnici Pravoslavne crkve iz Srebrenice, Medžlisa islamske zajednice, srpskih i bošnjačkih boračkih organizacija. Poruka je da se prošlosti treba sjećati ali i raditi zajedno na boljoj budućnosti.

"To je nešto što nam mora biti zajedništvo, što mora biti zajednički interes, da ovaj 11. i 12. jul prođu u najboljem mogućem redu, da nemamo nikakve incidente", kaže Alija Tabaković, predsjednik SO Srebrenica.

U Potočare su juče stigli tabuti s posmrtnim ostacima 35 srebreničkih žrtava. U Memorijalni centar danas je došla ambassador SAD u BiH, Morin Kormak, ali nije davala izjave jer, kako kaže, nije tu po službenoj dužnosti.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.