Srebrenica: Ostaci crkve iz šestog vijeka za vjerske obrede, nastavu i turiste

  • 07.03.2021. 16:31

Služenjem Svete liturgije i osveštanjem novoizgrađenog objekta, kojim je zaštićeno konzervirano arheološko nalazište ranohrišćanske crkve na brdu Borovac iznad sela Orahovica u srebreničkoj opštini, taj lokalitet danas je predat na korištenje.

Ostaci pravoslavne crkve u Orahovici otkriveni su 2016.godine.

Tada je, prema želji mještana, postavljen krst na lokaciji Crkvina i prilikom raščišćavanja tog lokaliteta otkriveni su ostaci zidina crkve i još neka artefakta, za koju su arheolozi utvrdili da potiče iz Šestog ili početka Sedmog vijeka.

Ispostavilo se da je krst postavljen uz sami zid starog crkvenog oltara.

Kasnije je taj lokalitet istražen, uz nadzor arheologa, i otkriveni ostaci crkve dimenzija 13 puta sedam metara, koji su uređeni, konzervirani i natkriveni i taj lokalitet će služiti za održavanje vjerskih obreda, ali i kao turistička destinacija, koja govori i prisustvu pravoslavlja na ovim prostorima prije 15 vijekova.

Nadstrešnica površine 300 metara kvadratnih izgrađena je iznad cijelog arheološkog nalazišta i štitiće ga od klimatskih uticaja jer je znatno veće površine od otkrivene crkvene apside.

Prema riječima srebreničkog paroha, protojereja Aleksandra Mlađenovića, opština Srebrenica i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obezbijedili su sredstva za uređenje i konzervaciju nalazišta.

- Vjernici su obezbijedili građevinski materijal i mobama izgradili nadstršnicu, uz stručni nadzor, čime je ovaj lokalitet pretvoren u vjersko-kulturnu i turističku destinaciju, ali će služiti i za održavanje nastave u prirodi i organizovanje nekih porodičnih slavlja - dodao je paroh srebrenički.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок