Protesti u Mostaru

Srbima povratnicima otimaju najplodniju zemlju

20:15, 23.08.2019.
Izvor: ATV
Zbog izgradnje autoputa 5C Srbi povratnici u Mostaru ponovo bi mogli da ostanu bez svojih imanja i kuća. Planirano je da cesta prođe najplodnijim dijelom Mostara, dijelom gdje živi najviše Srba povratnika.  

Vratili su se na porušeno, mučili se godinama i tek što su stvorili normalne uslove za život ponovo moraju braniti svoja ognjišta.

"Napravili smo kuću sada hoće da nam je sruše, nama je teško i ne možemo to da primimo niti da potpišemo. Mi živimo od te zemlje jer niko ne radi na državnom poslu", kaže Ljubica Adžović.

"Mi smo se vratili pa smo svašta posadili, šta sad sada nam ruše to, gone nas odavde. Kao da nema mjesta za autoput, evo brda mi bi tuda pustili da prođe. Eto im brate neka prave gore neka rade", rekao je Slavko Berberović.

I ostale komšije rekle su veliko NE planiranom autoputu. Mještani južnih mostarskih naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakševine i Kočine poručili su sa današnjeg protesta da će se boriti svim silama, jer ovaj put nema nikakvu osnovu da prođe najplodnijim dijelom doline Neretve. Razlozi su demografski, ekološki ali i zdravstveni.

"Ovo je inkubator budućih karcinoma i potpune degradacije komunikacijske i svake druge. A prije svega ovo je nezabilježen egzodus srpskog stanovništva sa ovog područja koje predstavčja najfinije vezivno tkivo multietnične BiH", kaže Ahmet Džubur, poslanik u federalnom parlamentu.

"Ne damo politici u ovo da se miješa. Ja ću biti prva na živom zidu, ovdje neće niko sa mašinom proći preko moje zemlje, a to tražim i od ovih mojih sugrađana", ističe Nura Štaj, mještanka.

Mještani traže hitnu javnu raspravu. Za sve krive Adnana Terzića, direktora preduzeća Autoceste FBiH i kažu da je politika umiješala svoje prste. Struka kaže da je jedino normalno rješenje da autoput 5C prolazi kroz Podveležje. Tuda ga je lakše napravit, manje bi koštalo, a mnogima bi dosta značilo.

"U isto vrijeme bi Podveležje i Istočna Hercegovina dobili jedan puno bolji kontakt sa ostatkom svijeta gdje bi ustvari čitav region imao prosperitet", ističe Maja Popovac, profesor na Građevinskom fakultetu u Mostaru.

Trasa auto-puta kroz južna mostarska naselja prvobitno je bila planirana preko brda iznad grada. U zadnjih nekoliko godina projekat je dva puta mijenjan. Mještani pozivaju i ostale Mostarce da se uključe u borbu jer ovakav projekat ističu uništava cijeli grad.