Srbija otvorila granice

  • 22.05.2020. 17:02

Za ulazak u Srbiju od danas više nije potrebno imati negativan test na Korona virus niti posebnu dozvolu za domaće i strane državljane, odlučila je Vlada Srbije u ponoć, kada su i otvorene granice.

Nakon dva mjeseca granice za putnički saobraćaj su otvorene. Situacija je nešto drugačija prilikom ulaska u BiH. 

"Odlukom Savjeta ministara u BiH mogu da ulaze državljani BiH bez ikakvih problema, preko granični radnici koji rade, ali koji imaju potvrdu da rade, svakodnevno prelaze granicu, članovi uže porodice, bračni partneri, roditelji, braća, sestre i lica koja idu na sahrane, ali moraju da se vrate u Republiku Srbiju do 72 sata. Strani državljani koji rade i koji imaju pozivno pismo poslodavca, pravnog lica iz BiH, oni mogu ući u BiH, ali da posjeduju test na Korona virus, ne stariji od 48 sati", rekao je Predrag Santrač, inspektor Granične policije.

Na Graničnom prelazu Rača danas je bilo gužve. Zatekli smo naše građane koji su putovali u Srbiju, ali i vozila koja su iz Srbije ulazila u BiH. Kažu da su jedva dočekali da nakon dva mjeseca ponovo pređu granicu. 

"Ma jedva, jedva, jedva. Ja bih došla pješke, ja sam već bila poludjela došla bih pješke, stvarno."

"Mnogo sam srećan, zato mi je teško i palo što sam sat vremena čekao. Ne da sam srećan nego presrećan stvarno. Sada ću zapjevati kad samo krenem odavde" 

"Idem u Sremsku Raču. Nakon koliko vremena prelazite granicu? Poslije dva i po mjeseca. Živite inače gdje? Živim u Rači, ali dokumenta su mi bila ovdje, BiH. Znači vi ste tokom pandemije bili u Bijeljini, a ne kod kuće? U bolnici, jeste. I koliko ste srećni što danas konačno možete kući? Presrećna".
 
"Gdje ste se vi uputili? Idem za Novi Sad. Koliko dugo niste prešli granicu? Dva mjeseca. Odnosno koliko je ova blokada bila, nismo prelazili uopšte, sada moramo ići", rekli su putnici na Rači

Ukinuta je i mjera upućivanja u samoizolaciju pri dolasku u Srbiju. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvijek cirkuliše, kao i o načinu prevencije infekcije. 
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.