Bogosluženje predvodio Hrizostom

Srbi u Sarajevu obilježili najradosniji hrišćanski praznik

  • 07.01.2019. 19:14

Malobrojni Srbi u Sarajevu obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika, počeli su molitvom u Sabornoj crkvi gdje je bogosluženje predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Vjernicima su prenesene poruke mira i ljubavi. Gdje nema ljubavi i dobre volje, vladaju poroci, egoizam i sebičnost, rekao je mitropolit. 

"Neka nam njegovo rođenje bude podsticaj da i mi pokažemo ljubav prema Bogu alii svakome čovjeku jer mi smo braćo i sestre po njegovoj slici i prilici saznani  i zato je on došao da nas spasi,da nam povrati njegovu prvobitnu snagu našim životima,našim bićima", poručio je Hrizostom.

Pravoslavni vjernici sa kojima smo razgovarali kažu da se trude održati tradiciju i sačuvati od zaborava stare običaje proslave Božića. Poručuju da bez ljubavi ni život nema smisla i da je to upravo ono što i predstavlja Hristovo rođenje.

"Kada bi se svi ljudi ponašali onako kako zahtjeva deset Božijih zapovjesti ovaj život bi bio sasvim drugačiji nego što je danas", "Jedno ugodno dostignuće  jer se zasniva na Jevanđelju a ono nam govori da je ljubav prema svemu što je Bog stvorio","Pa proslavljam lijepo  u krugu porodice sa onim što smo spremili što se ima i najvažnija je ljubav,sjećanje na rođenje Isusa Hrista", poruke su vijernika.

Radost Hristovog rođenja sa pravoslavnim vjernicima podjelio je i Kardinal Vinko Puljić, koji je poručio da se jedino zajedništvom i tolerancijom među ljudima mogu graditi mir i sloga, bez obzira na vjersko opredjeljenje.

"Želim da zaista shvatimo mir božiji i da ljepotu božićnog otajstva pokušamo graditi i sa razumjevanjem i suživot i da pomognemo  i da istinski budemo što učinkovitiji u izgradnji mira na ovome svijetu", poručio je Vinko Puljić, kardinal nadbiskup vrhbosanski.

Božic je, poručili su sarajevski Srbi, prilika za okupljanje. Kažu i da je na božićnu liturgiju  prethodnih godina dolazilo više vjernika.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.